Revista presei internaţionale – 23 martie

Pacea şi liniştea nu sunt nici pe departe o caracteristică a lumii de azi, iar presa internaţională nu face decât să ne sporească motivele de îngrijorare.
„Global Times” un tabloid chinez extrem de citit, afirmă că, totuşi, „China trebuie să dea o ripostă armată Taiwanului”, o insulă care continuă să se declare independentă faţă de China, dar pe care China o consideră ca făcând parte din teritoriul său. “China continentală trebuie să se pregătească pentru ciocniri militare directe în Strâmtoarea Taiwanului şi să afirme răspicat că o serie de schimburi la nivel oficial între SUA şi această insulă va avea grave consecinţe pentru Taiwan”, subliniază acelaşi ziar, care este editat de „China People’s Daily”, oficiosul Partidului Comunist Chinez. Dar nici Taiwanul şi nici Statele Unite nu par să dea atenţie ameninţărilor chineze. „Taiwanul este un exemplu pentru întreaga regiune”, afirmă adjunctul secretarului de stat american pentru Estul Asiei şi Zona Pacificului, care a şi întreprins o vizită pe insulă. Afirmaţia oficialului american este titlul unui articol apărut în publicaţia taiwaneză „Taipei Times”. „Democraţia din această ţară şi dezvoltarea sa economică sunt un exemplu pentru întreaga zonă indo-pacifică”, a reiterat oaspetele american citat de acelaşi ziar.
Vorbind despre vizite, o alta de cu totul altă natură a atras atenţia ziarelor străine. Este vorba despre o eventuală vizită a lui Mark Zuckerberg în Europa. „Cambridge Analytica, firma britanică învinuită de înstrăinarea unor date personale de pe Facebook, este o bombă cu ceas”, titrează cotidianul american „The Washington Post”. Iar Mark Zuckerberg, celebrul patron de la Facebook, şi-a cerut deja scuze şi este dispus să lămurească lucrurile. Din ziarul britanic „The Guardian”, aflăm că „Zuckerberg este dispus să depună mărturie în faţa Conregsului american”. Acelaşi ziar subliniază că „parlamentul britanic şi Parlamentul European l-au convocat deja pe Zuckerberg ca să aducă lămuriri”. Mai mult, la summitul de primăvară început ieri (joi), liderii celor 28 de state membre ale UE au pledat pentru „protecţia totală a vieţii private”, subliniind că „reţelele de socializare trebuie să garanteze nişte practici transparente”, relevă într-un reportaj Agenţia France Presse.
Rămânând la Bruxelles, trebuie spus că, în prima zi a summitului de primăvară, atenţia presei s-a concentrat în special asupra mult disputatului Brexit. „Gravele disensiuni din UE pot fi utile acordului nostru pe tema Brexitului”, crede cotidianul britanic „The Times”, care afirmă că „Uniunea Europeană nu este blocul puternic şi sudat care pretinde că e”. Ziarul francez „La Croix” crede că, „în vederea relansării proiectului european, Franţa şi Germania trebuie să fie atente şi la ţările nord-europene”. Ziarul italian „La Stampa” enumără însă şi alte probleme pe care mai marii Europei trebuie să le discute: „Relaţiile cu Rusia lui Putin, tensiunile de ordin comercial cu Statele Unite şi relaţiile cu Turcia preşedintelui Erdoğan”. Dar pentru cotidianul german „Die Zeit”, un alt lucru este important: „Europa are nevoie de mai mulţi bani”, titrează ziarul. „Cei care doresc o protecţie mai mare a frontierelor externe ale UE trebuie să fie conştienţi: avem nevoie de un real sistem de taxe european şi de un ministru european de finanţe”.

(Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR)