Senatul a adoptat Legile justiţiei, corectate după deciziile Curţii Constituţionale

Legile justiţiei corectate după decizii ale Curţii Constituţionale au fost adoptate astăzi de Senat în ciuda protestelor opoziţiei ale cărei amendamente au fost respinse. PNL, USR şi PMP au votat împotrivă şi au acuzat din nou rapiditatea cu care aceste legi au fost dezbătute în comisia specială. Liberalii vor ataca la CCR reexaminările celor trei legi ale justiţiei – a anunţat la finalul dezbaterilor din Comisia specială deputatul PNL, Ioan Cupşa.
Ioan Cupşa: Au fost modificate în această procedură de reexaminare texte care nu au fost declarate neconstituţionale de către curte şi care nu sunt într-o legătură directă, funcţională cu celelalte texte şi drept urmare încalcă alte decizii ale Curţii Constituţionale, precum şi practica în materie.
Reporter: În timpul dezbaterilor din plen, senatorul PSD, Şerban Nicolae, a declarat că peste 90% din textele adoptate provin de la asociaţiile de magistraţi. El susţine că legile au fost elaborate cu profesionalism şi bună credinţă.
Şerban Nicolae: Nici până astăzi, nimeni, nici de la Bruxelles, nici de la Bucureşti, nici din orice alt colţ al lumii nu a putut să facă dovada care anume text din propunerea legislativă, din forma adoptată de parlament cu prilejul primei dezbateri sau în Camera Deputaţilor, după reexaminarea cerută de decizia Curţii Constituţionale, ar pune sub control politic, ar afecta indepedenţa în vreun fel a sistemului judiciar din România. Explicaţia este foarte simplă. Nu a putut identifica nimeni un text, pentru că el nu există./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 martie)