Alegerile prezidenţiale din Egipt

Astăzi este a doua din cele trei zile de alegeri prezidenţiale din Egipt, cu preşedintele Abdel Fattah al-Sisi îndreptându-se către o victorie uşoară, după ce autorităţile au îndemnat cetăţenii ţării să voteze pentru a da un mandat ferm fostului comandant militar. Sisi are doar un singur contracandidat, care s-a înscris de formă în cursa împotriva actualului lider pe care de altfel îl şi susţine.

Criticii au catalogat aceste alegeri drept o şaradă după ce contracandidaţi mult mai importanţi au fost forţaţi să se retragă. Autorităţile egiptene speră că trei zile de vot vor fi suficiente pentru a se obţine o prezenţă decentă pentru alegerea lui Sisi. Preşedintele are încă mulţi susţinători, însă măsurile sale de austeritate din ultimii ani şi o cruntă represiune asupra securităţii au diminuat o parte din susţinerea de care se bucura.

Comisia electorală egipteană a anunţat că alegerile vor fi libere şi corecte, iar Sisi a declarat că i-ar fi plăcut să aibă mai mulţi contracandidaţi. Secţiile de vot s-au deschis luni, participanţii de până acum anunţând că au votat pentru stabilitate. Sisi, un fost general care în 2013 a condus armata care l-a înlăturat de la putere pe primul preşedinte egiptean ales democratic, Mohamed Mursi, din partea Frăţiei Musulmane, încearcă să înfrângă insurgenţa islamistă din Peninsula Sinai şi, totodată, să finalizeze o serie de proiecte majore inaugurate cu mare pompă încă de când a ajuns la putere. Sisi a declarat că nu va dori un al treilea mandat, însă criticii se aşteaptă ca liderul egiptean să elimine limita de două mandate prezidenţiale. Sisi a câştigat alegerile din 2014 cu aproape 97 de procente, însă mai puţin din jumătate din populaţia eligibilă a votat, deşi alegerile au fost prelungite la trei zile. /cstoica/pvelisar

www.reuters.com – 27 martie