Cu regret, Casa de Producție TVR anunță IN MEMORIAM Aimée Iacobescu

Miercuri, 28 martie, ne luăm rămas bun urmărind „Vlaicu Vodă”, o adaptare după spectacolul Teatrului Național București

Vlaicu Voda – de Alexandru Davilla

În distribuție: George Motoi, Carmen Stănescu, Aimée Iacobescu, Florin Piersic, Matei Gheorghiu, Traian Stănescu, Emil Mureșan, Ștefan Velniciuc, Andrei Ionescu, Eugen Cristea, Iulian Necșulescu, Mihai Niculescu, Emil Liptac, Anatolie Spânu, Gr. Mazecevschi, Gh. Oancea, Constantin Stănescu

Costume: Elena Pătrășcanu – Veakis

Decoruri: Paul Bortnovski, Teodora Dinulescu

Regia artistică: Mihai Berechet

Aimée Iacobescu s-a născut în 23 iunie 1946, însă a fost înregistrată la starea civilă abia în 1 iulie, la Buzău. A absolvit ca şefă de promoţie Secţia de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, avându-i ca asistenţi pe Octavian Cotescu şi Laurenţiu Azimioară.

Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din „Zestrea domniţei Ralu” (1971), de Dinu Cocea, cu care a colaborat la mai multe filme, a fost şi una dintre actriţele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

Printre filmele în care a jucat se numără „De-aş fi… Harap Alb” (1965), „Haiducii” (1966), de Dinu Cocea, „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă” (1967), de Bernard Borderie.

„Răpirea fecioarelor” (1968), de Dinu Cocea, „Haiducii lui Şaptecai” (1971), de Dinu Cocea, „Săptămâna nebunilor” (1971), de Dinu Cocea, „Cu mâinile curate” (1972), de Sergiu Nicolaescu, „Osînda” (1976), de Sergiu Nicolaescu, „Revanşa”, de Sergiu Nicolaescu, „Ultima noapte de dragoste” (1980), de Sergiu Nicolaescu.

Aimee Iacobescu a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, la Teatrul Naţional Bucureşti, jucând în spectacolele „Alizuna”, de Tina Ionescu Demetrian, şi „Adam şi Eva”, de Aurel Baranga. A mai jucat, printre altele, în „Ulciorul Sfărâmat” (1968), pe scena Teatrului din Craiova, în „Troienele”, de Jean Paul Sartre, „Furtuna”, de Nikolai Alekseevici Ostrovski, „Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Richard al III-lea”, de William Shakespeare, „Coana Chiriţa”, de Tudor Muşatescu, „Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, „Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu.

În 2004, Aimée Iacobescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Program de difuzare:

TVR Internațional – miercuri, 28 martie ora 15.00

TVR 3 – miercuri, 28 martie, ora 20.00

TVR Moldova – miercuri, 28 martie ora 22.30

 

 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+

Producător coordonator: DEMETER András István