2018. március 28

Doinea Gradeat nevezték ki a Román Közszolgálati Televízió elnök-vezérigazgatójának

A parlament szerdán megszavazta a Román Közszolgálati Televízió (TVR) új igazgatótanácsát. A parlamenti frakciók, az Elnöki Hivatal, a Kormány és a televizió alkalmazottjai által javasolt 13 tanácsi tag hivatali eskütétele után megtette javaslatát a TVR új elnök-vezérigazgatói tisztségének betöltésére. A javaslatot megvitatták a parlamenti kulturális bizottságok. Ezt követően a szenátorok és a képviselők megszavazták Doina Gradea kinevezését a román televizió élére, aki az utóbbi félévben ideiglenesen töltötte be e funkciót . A két parlamenti kamara együttes ülésén megszavazták a Sekuritáté Archívumát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS)  Igazgatótanácsának kilenc új tagját is, akik hat éves mandátumra kaptak bizamat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Ionuţ Mişat nevezték ki  az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal államtitkári rangú elnökévé

Viorica Dăncilă miniszterelnök Ionuţ Mişa volt pénzügyminisztert nevezte ki szerdán az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) államtitkári rangú elnökének. A döntést közölték a Hivatalos Közlönyben.Eugen Teodorovici pénzügyminiszter korábban kijelentette, hogy vállalja a miniszterelnökhöz benyújtott javaslatát. Teodorovici szerint Ionuţ Mişa szakmai szempontból kiértékeli az ANAF vezetőségét és igy teljesiteni tudja majd a hivatal tevékenységének javitására hozott intézkedés-tervet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

A szakorvosok is jogosultak lesznek a betegszabadság kiirására

A szenátusban szerdán jóváhagyott törvényjavaslat értelmében a szakorvosok is jogosultak lesznek a betegszabadság , valamint kompenzált és ingyenes receptek kiirására.Az RMDSZ javaslatát valamennyi parlamenti frakció támogatta. A javaslat célja a családi orvosok tehermentesitése és a páciens védelmezése. A tövényjavaslatot, mint döntő fórum, a képviselőház szavazza meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Tűntettek a Sport és Ifjúsági Igazgatóságok alkalmazottai

A Sport és Ifjúsági Igazgatóságok alkalmazottai szerdán a Munkaügyi Minisztérium épülete előtt tűntettek, elégedetlenségüknek adva hangot a fizetéseik miatt, melyek alacsonyabbak a többi állami alkalmazott béreihez képest. Andy Nagy szakszervezeti vezető elmondta, hogy az egységes bértörvény nem oldotta meg a problémákat, mivel az ágazatban dolgozó három ezer alkalmazott nettó bére nem haladja meg az 1300 lejt.”Nem veszik figyelembe az alkalmazottak munkarégiségét és a felsőfokú tanulmányok szerinti tisztségelosztás sem létezik”, fűzte hozzá a szakszervezeti vezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Rozália Gănciulescu, RADOR