Biblioteca Județeană Timiș redeschide una dintre secțiile căutate și de cititorii străini

Secţia Documentar – Periodice a Bibliotecii Judeţene Timiş „Sorin Titel” se redeschide, săptămâna aceasta, la Timișoara. Secția se va afla în Bastionul Theresia unde cititorii vor avea condiții mult mai bune de lectură și se va deschide joi.

„Este vorba despre un segment de 35% din fondul total al Secţiei de Documentar- Periodice, în esenţă reunind colecţiile care au fost în altă locaţie din oraş. Acum, segmentul respectiv de fond se află acasă, lângă Secţia de Arte a BJT din Bastionul Terezia.Exemplarele nu se împrumută acasă, dar se pot studia la sala de lectură, inclusiv la secţia de arte, în condiţii net superioare”, a declarat directorul BJT, Tudor Creţu.
Este vorba despre zeci de mii de file din periodice, care conţin presă veche, mai puţine de secol XVIII, dar multe din veacurile XIX şi XX tipărite în limbile populaţiei de atunci din Timişoara, română, germană, maghiară.

Documentele sunt consultate de cercetători și istorici, de angajați ai instituțiilor publice și de jurnaliști. Printre cititorii secției Documentar – Periodice se numără numeroși străini, spun reprezentanții biliotecii timișene.
În colecţia de „Bijuterii ale BJT” sunt adăpostite incunabule ale secolului XVI până la una dintre cele mai recente achiziţii cu valoare istorică, şpaltul lucrării „Trilogia culturii”, de Lucian Blaga. /rcostea/vdraguta

RADOR – 27 martie