Războiul expulzărilor dintre Rusia şi statele occidentale

Relaţiile dintre Rusia şi Occident se vor deteriora şi mai mult, după ce 134 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Statele Unite şi din ţările Uniunii Europene. Situaţia în sine este fără precedent, dar ceea ce o face cu adevărat gravă, este motivul pentru care s-au luat aceste măsuri: statele occidentale şi-au arătat astfel solidaritatea faţă de Marea Britanie, care susţine că asasinarea fostului spion rus Serghei Skripal a fost comisă la comanda Kremlinului. Rusia neagă că ar avea vreo implicare în otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale Iulia şi va adopta contramăsuri, în vreme ce la Washington se analizează care să fie reacţia la răspunsurile lui Putin.

Dacă lucrurile vor evolua în această direcţie, atunci peste puţin timp nu va mai rămâne pe cine să trimită acasă de la Washington. În ultimii ani, istoria relaţiilor ruso-americane a devenit una a sancţiunilor şi expulzărilor reciproce. Primul pas a fost făcut de Statele Unite, atunci când fostul preşedinte Barack Obama a susţinut că Rusia a intervenit în alegerile din anul 2016 şi printre ultimele decizii adoptate în funcția de preşedinte a fost aceea de a expulza 35 de diplomaţi ruşi. La acel moment, Moscova nu a reacţionat. Răspunsul însă a venit în vara anului 2017, când a devenit clar că aşteptările Rusiei legate de alegerea lui Donald Trump nu se vor realiza, dimpotrivă, Statele Unite au adoptat noi sancţiuni împotriva ţării. În consecință, preşedintele Vladimir Putin a dat o mare lovitură: cu o singură decizie și a desfiinţat posturile a 755 de diplomaţi şi funcţionari la ambasada şi la consulatele Statelor Unite, chiar dacă decizia i-a afectat şi pe conaţionalii săi, pentru că majortitatea celor care au fost concediaţi, au fost cetăţeni ruşi, lucrători la ambasada şi la consulatele americane. Aceștia se ocupau de acordarea vizelor pentru cei care doreau să călătorească în SUA. Din cauza acesor concedieri, timpul de aşteptare pentru obținerea vizelor s-a mărit considerabil. Între timp, Statele Unite au avut grijă şi de anumite amănunte picante. Piaţa care este în faţa ambasadei Rusiei de la Washington a fost redenumită, primind numele de Boris Nemţov. Acesta a fost un politician rus de opoziţie, care în februarie 2015 a fost împuşcat în apropierea Kremlinului. Deşi în cursul procesului au fost condamnaţi mai mulţi bărbaţi ceceni, nici până azi nu se ştie cu exactitate cine a comandat lichidarea fostului viceprim-ministru, cel care la vremea respectivă se pregătea să dea publicităţii documentele privind intervenţia militară rusească din Ucraina de Est. Rebotezarea acestei pieţi a creat mari dispute, Moscova a criticat măsura ca fiind una neamicală. După ce SUA la începutul acestei luni a adoptat noi sancţiuni la adresa unor oameni de afaceri care au legătură cu conducerea politică rusească, a reacţionat la atentatul comis în Salisbury împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, şi a declarat 60 de diplomaţi ruşi drept persona non grata.

Reacţia Rusiei la măsurile Statelor Unite nu s-a lăsat aşteptată. Ministrul de externe Serghei Lavrov – citat de Radio Europa Liberă – a calificat ca un „joc rusofob” ceea ce se întâmplă în urma asasinării lui Skripal, şi că Rusia va reacţiona „cu aceeaşi monedă” la sancţiunile occidentale. Totodată, acesta a încercat să divizeze coaliţia occidentală, spunând că acele state care au expulzat doar una sau două persoane şi „între timp şopteau cuvinte de cerere de iertare în urechile noastre” , este clar că au fost şantajate de Statele Unite. De altfel, acesta opinează că şantajul a devenit principalul mijloc al politicii externe americane. Purtătorul de cuvânt al instituţiei prezidenţiale Dimitri Peskov a întărit spusele lui Lavrov şi a declarat ca răspunsurile Rusiei „vor fi ghidate de principiul reciprocităţii”. Potrivit surselor ruseşti citate de portalul maghiar Heti Világgazdaság, zilele acestea la Moscova se întocmesc listele cu diplomaţii occidentalii care urmează să fie expulzaţi şi în decurs de câteva zile ne putem aştepta la anunţarea deciziei. „Situaţia este mai proastă decât în timpul războiului rece” – așa a evaluat atmosfera politică din Rusia pentru cotidianului South China Morning Post Fiodor Lukianov, preşedintele Institutului pentru Politică Externă şi de Apărare. Părerea lui Lukianov pare a fi confirmată și de unii politicieni ruşi, care vizionează deja ruperea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi SUA. De exemplu vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare al Parlamentului Rus, Yuri Svitkin a declarat pentru Agenţia de presă Ria că „Poate că scopul americanilor este întreruperea relaţiilor diplomatice. Ca să fiu sincer, asta nu ar servi stabilitatea globală.” Un alt deputat rus, comentând evenimentele, a declarat că Statele Unite sancţionează Rusia pentru că a fost şocată de scorul cu care Vladimir Putin a câştigat alegerile.

Avalanşa probabil că nu se va opri aici. Cotidianul The New York Times îl citează pe fostul preşedinte al Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Deputaţilor, Buck McKeon (republican) care solicită reacţii energice (adică noi sancţiuni) pentru cazul în care Rusia va expulza câteva zeci de diplomaţi americani. Politicianul a făcut aluzii la noi sancţiuni economice sau la noi expulzări, dar despre acestea vom afla mai multe în curând.

Székely Ervin, Rador