2018. március 29

„Az infláció alakulása és ennek hatásai Románia gazdaságára”

Ezzel a címmel szervez ma gyűlést a Szenátus gazdasági, ipari és szolgáltatásokért felelős szakbizottsága. Az eseményre meghívták a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzóját, Mugur Isărescut, valamint az intézmény igazgatótanácsának tagjait, Florin Georgescu és Eugen Nicolăescu kormányzó-helyetteseket. Az inflációs ráta februáarban 4,7%-ra nőtt a januári 4,3%-ról, tekintettel az élelmiszer és a fogyasztási cikkek árainak a növekedésére. Ugyancsak februárban a BNR 3,2%-ról 3,5%-ra módosította az éves inflációs rátát. Szintén az infláció lesz a témája a Radio România Actualităţi déli vitaműsorának, amelyiket 13.00 órai kezdettel sugároz a közszolgálati rádió. (Rador Hírügynökség)

Az egészségügyi miniszter tájékoztatása az orvosok és ápolók bérkiegészítéseiről

A mai kormányülésen várhatóan elfogadják az egészségügyi rendszerben folyósított bérkiegészítések szabályzatát. Ezzel kapcsolatban tegnap Sorina Pintea szakminiszter elmondta, hogy a jogszabály tervezete különböző pótlékokat állapít meg a szakszemélyzet számára, megjelölve azok alsó és felső határait. A bérkiegészítések mértéke azonban nem haladhatja meg a 2017/153-as számú, bérezési kerettörvényben előírt 30%-ot. A szóban forgó szabályzatot a szakszervezetekkel is megvitatták. A pótlékokat a 2018 januárjától folyósított magasabb bérekhez viszonyítva számolják ki. „Ez a jogszabály abban segít, hogy az orvosokat itthon tartsuk. A minőségi orvosi ellátás érdekében szükségünk van orvosokra. Valószínűleg ezzel a megoldással szemben is tapasztalunk elégedetlenséget, ezeket majd menet közben megoldjuk.” – mondta Sorina Pintea, egészségügyi miniszter. (Radio România Actualităţi)

Az Alkotmánybíróság ma megvitatja a Parlament alkalmazásában álló köztisztviselők jogállására vonatkozó törvény módosításának és kiegészítésének törvénye ellen Klaus Iohannis által benyújtott óvást

Az államfő azt kifogásolta, hogy miután a jogszabályt a Szenátus 2016-ban visszautasította, egy hónappal ezelőtt a Képviselőház, mint a végleges döntés meghozatalára illetékes döntéshozó testület megváltoztatott formában elfogadta azt. A változtatások és kiegészítések a szakmai karrierre vonatkozó előírásokat, valamint a szolgálati nyugdíj újraszabályozását tartalmazzák. Az ország elnöke azt kifogásolja, hogy a munkájukat a Parlamentben végzett, volt köztisztviselők szolgálati nyugdíjára vonatkozó szabályozás indokolatlan előjogokat biztosít a kedvezményezetteknek az egyéb területeken dolgozó volt közalkalmazottakkal szemben. (Rador Hírügynökség)

Megbeszélést tartanak az adekvát hulladékgazdálkodásról

A hulladékok újrahasznosításában érdekelt egyesületek azt kérik a kormánytól, hogy vezesse be a hazai törvényekbe is azt az elvet amely a legtöbb európai ország törvénykezésében érvényesül, miszerint a szennyező fizet. A fenti igény felvetését az teszi aktuálissá, hogy a Környzetvédelmi Minisztérium sürgősségi kormányrendelet tervezetének a kibocsátására készül, amelynek révén módosítaná a vonatkozó törvényeket. Annak érdekében, hogy megtalálják a hulladékgazdálkodással kapcsolatos kérdésekben a legjobb megoldásokat, ma a Bukaresti Közgazdaságtudományi Tanulmányok Akadémiája megbeszélést szervez, amelyre meghívtak valamennyi piaci szereplőt. Románia messze elmarad a hulladékok újrahasznosítása területén az európai átlagtól a maga 5%-os arányával, miközben vállalta, hogy 2020-ig ez az arány eléri az 50%-ot. (Radio România Actualităţi)

A Cernavodai Atomerőmű 2-es blokkjának „automatikus leállása”

Az erőmű automatikusan működő biztonsági rendszere azért állította le ma éjszaka a 2-es blokk működését, mert rendellenességeket tapasztalt az elektromos rendszerben. A szakemberek tanulmányozzák a meghibásodás okait és elvégzik a szükséges javításokat. Az atomerőmű vezetésének a közleménye szerint a reaktor leállása és a javítások nem veszélyeztetik a lakosságot vagy a környezetet. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador