2018. március 30

A SRI nyilvánosságra hozta a legfőbb ügyészséggel megkötött együttműködési jegyzőkönyvet

A Román Hirszerző Szolgálat (SRI) pénteken nyilvánosságra hozta hivatalos honlapján a legfőbb ügyészséggel 2009-ben megkötött együttműködési jegyzőkönyvet. A 18 oldalas protokoll Tiberiu Nitu ügyész – aki abban az időben a főügyész első helyettese volt – és Florin Coldea tábornok, – volt SRI-igazgató-helyettes – kézjegyét viseli. A dokumentumot Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész és a SRI akkori igazgatója, George Maior hagyta jóvá. Az együttműködési protokoll alapjául az alkotmány, a bűntető eljárási törvénykönyv, sürgösségi kormányrendeletek és a Legfelsőbb Védelmi Tanács határozatai szolgáltak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Multinacionális hadgyakorlatok kezdődtek a Fekete-tenger térségében

Pénteken a konstancai kikötőben partot ért a török haditengerészet két hajója, amely a román haditengerészeti erőkkel együtt multinacionális hadgyalkorlatokon vesz részt. A tervek szerint a román és a török tengerészek hétfőn közös hadgyakorlaton vesznek részt. A hadgyakorlat célja: a biztonság és a stabilitás megörzése a fekete-tengeri övezetben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

A honvédelmi minisztériumnál több mint hat ezer megüresedett hely van

Erről Mihai Fifor tárcavezető tájékoztatott. A minisztérium az idén katonákkal és segélyszemélyzettel tervezi betölteni az üres állásokat. „Megelégedéssel nyugtázzuk, hogy a kormány és a parlament támogatásával sikerült felszabaditani a 6.400 megüresedett munkahelyet, s ebből 400 helyet orvosoknak és 50-et pszihológusoknak tartunk fenn”, fűzte hozzá Mihai Fifor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Károly herceg brit trónörökös üzenete az üldözött keresztényekhez

Károly herceg brit trónörökös Húsvéti videóüzenetben fejezi ki együttérzését a világszerte üldözött keresztényekkel. A pénteken nyilvánosságra kerülő beszédében Károly herceg elmondja, hogy milyen megható volt számára, amikor az üldözés elől menekülő keresztényekkel találkozott. A BBC televizió szerint Károly herceg videóüzenetével a közép-keleti keresztény egyházi vezetőkkel való találkozojából ihletődött. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Szombattól kezdődik az iskolások és az óvodások tavaszi vakációja

A tavaszi vakáció március 31-tól április 10-ig tart. Az oktatási minisztérium által jóváhagyott tanévrend szerint a nyári vakáció június 16 és szeptember 9 között lesz. A XII. osztályosok számára a tanév május 25-én zárul, mig a VIII osztályosok június 8-án végeznek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Andrei Demény