Descoperirea celor mai vechi urme ale oamenilor din America de Nord

Urme de paşi umani au fost găsite pe o insulă de-a lungul coastei Columbiei Britanice, în vestul Canadei. Se crede că acestea sunt vechi de aproximativ 13.000 de ani, fapt care face din ele cele mai vechi descoperiri din America de Nord, susţine un studiu publicat miercuri.

Se presupune că este vorba despre urmele a doi adulți și ale unui copil, care mergeau desculți pe un pământ argilos din zona unde se află o plajă de pe insula Calvert, nord-estul insulei Vancouver, indică autorii studiului publicat în revista „Plos One”.

Un total de 29 de urme au fost găsite în sedimente, în timpul săpăturilor efectuate între 2014 și 2016, a declarat autorul principal al studiului, Duncan McLaren, profesor de antropologie la Institutul Hakai și la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică. Studiul sugerează că oamenii erau prezenți pe coasta Pacificului, în Columbia Britanică, acum 13.000 de ani și că zona era deja lipsită de gheaţă cu mult înainte de sfârșitul ultimei perioade glaciare de pe continent, în urmă cu 11.700 de ani.

Această descoperire acreditează şi mai mult ipoteza susținută de un număr tot mai mare de cercetători şi potrivit căreia primii oameni ajunşi în America de Nord au migrat din Asia printr-un coridor terestru de-a lungul coastei, fără gheață, pentru a ajunge în cele din urmă în Columbia Britanică. Găsirea de probe nu a fost ușoară pentru cercetători, deoarece această regiune a Canadei, foarte accidentată şi acoperită de păduri dese, nu este accesibilă decât cu barca.

Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii și-au concentrat săpăturile într-o zonă de maree pe Insula Calvert, unde nivelul apei era cu doi până la trei metri mai scăzut decât astăzi la sfârșitul erei glaciare. Autorii studiului cred că alte săpături ulterioare cu metode mai elaborate vor permite descoperirea mai multor urme, ajutând astfel la reconstruirea treptată a istoriei primelor așezări umane de-a lungul coastei de vest a Americii de Nord.  /rcostea/vdraguta

www.lemonde.fr – 30 martie