Ediţia din acest an a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj îl va evoca pe Regele Matia Corvin

Mai multe evenimente din cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, desfăşurate în luna august, vor avea teme legate de Regele Matia Covin, născut în urmă cu 575 de ani, în oraşul care găzduieşte festivalul – au anunţat miercuri organizatorii, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit unui comunicat de presă remis după conferinţă, cea de-a IX-a ediţie a festivalului se va desfăşura între 19 şi 26 august sub motto-ul Vivat Mathias! La gala de deschidere a seriei de evenimente va fi prezentat spectacolul de teatru de inspiraţie istorică „Matia cel călător” al Teatrului Újszínház din Budapesta, iar a doua zi reprezenzaţia va fi prezentată şi copiilor.

Curtea regală a lui Matia va fi amplasată în două locaţii ale festivalului: în curtea Palatului Bánffy va fi montată scena Matia, unde în timpul zilei se vor desfăşura concerte de muzică veche şi spectacole ce evocă perioada renascentistă, iar în Grădina cu Ruine de lângă Biserca Reformată de pe Str. Mihail Kogâlniceanu, Muzeul Emese Park din Szigethalom (Ungaria) va construi un sat medieval cu piese, costume şi construcţii contemporane cu Matia Corvin.

Organizatorul principal al evenimentului, Balázs Gergely, a declarat că în ziua de miercuri a festivalului, pe scena mare amplasată în Piaţa Unirii va urca trupa clujeană Knock Out, care împlineşte 25 de ani de existenţă, şi András Lovasi, iar joi concertează Magdi Rúzsa şi Ildikó Keresztes, urmând ca în ziua de vineri doi membri emblematici ai fostei trupe Piramis – solistul Sándor Révész şi János Závodi, la chitară solo – să susţină concertul tematic “Anii Piramis”, acompaniaţi de o orchestră. Sâmbătă va cânta una din cele mai cunoscute trupe din Transilvania, Bagossy Brothers Company, apoi Ferenc Demjén.

În ultima zi a festivalului cultural, la Cluj-Napoca va reveni în componenţa completă, Budapest Gypsy Symphony Orchestra care numără 100 de membri. Balázs Gergely a precizat de asemenea că anul trecut organizatorii şi-au dat seama că publicul şi-a împărţit atenţia între scena mare şi scena mică din Parcul Central, motiv pentru care pe scena mică vor avea loc anul acesta doar concerte de anvergură redusă. Acolo vor fi organizate în timpul zilei programe dedicate copiilor, evenimente culturale şi va fi amenajată o zonă de relaxare pentru vizitatori.

Lilla Szabó, directorul de programe al evenimentului a declarat că alături de bisericile istorice maghiare, va fi marcată aniversarea a 450 de ani de la declararea libertăţii religoase de la Turda. Potrivit lui Szabó, cele mai bogate categorii de programe – expoziţii, programe literare, programe pentru copii, concerte de muzică clasică, tururi ale oraşului, etc – vor fi incluse şi în cadrul celei de a IX-a ediţii a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. /lendrefy/vdraguta