Ministerul de Externe a confirmat expulzarea unui diplomat român de la Moscova

Ministerul de Externe a confirmat expulzarea unui diplomat român de la Moscova, după o măsură similară luată de România, săptămâna trecută. Rusia a chemat la Ministerul de Externe ambasadori sau reprezentanţi diplomatici din 23 de ţări, cărora le-au fost sau le vor fi comunicate măsurile de răspuns luate de Moscova după decizia respectivelor state de a expulza diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, care consideră că Rusia este responsabilă de otrăvirea pe teritoriul britanic a fostului spion rus, Serghei Skripal.

Corespondentul nostru la Moscova, Alexandr Beleavski, cu mai multe informaţii: „Un diplomat român acreditat în Rusia a fost declarat astăzi persona non grata, ca răspuns în oglindă al Moscovei la măsura similară a autorităţilor de la Bucureşti, luate în semn de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul Skripal. În cursul după-amiezii, ambasadorii a aproape 30 de ţări care au luat asemenea măsuri au fost convocaţi la Ministerul rus de Externe, unde li s-a înmânat o notă în legătură cu expulzarea diplomaţilor ruşi din ţările respective şi li s-a comunicat măsura de răspuns.
Cu excepţia Marii Britanii, măsurile constau în expulzarea unui număr egal de diplomaţi. Este vorba de 13 diplomaţi ucraineni, câte patru din Franţa, Germania, Polonia şi Canada, câte trei din Republica Moldova, Cehia şi Lituania, câte doi din Italia, Olanda, Spania şi alte câteva ţări. În cazul majorităţii statelor, inclusiv România, este vorba de un singur diplomat. De asemenea, Rusia şi-a rezervat dreptul să ia măsuri de răspuns în privinţa altor patru ţări care s-au alăturat ulterior măsurilor amintite: Ungaria, Belgia, Muntenegru şi Georgia. Diplomaţii expulzaţi vor trebui să părăsească Rusia în termen de până la şapte zile. Marea Britanie va trebui să egalizeze numărul total de angajaţi ai ambasadei şi consulatelor sale din Rusia cu cel al angajaţilor misiunilor ruse din Marea Britanie. Reamintesc că, săptămâna trecută, Marea Britanie a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, măsură ce a fost urmată de răspunsul în oglindă al Moscovei. Cel mai mare număr de diplomaţi ruşi, 60, au fost expulzaţi din Statele Unite, care au închis şi Consulatul Rusiei de la Seattle. Ieri, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunţat, ca măsură de răspuns, expulzarea unui număr egal de diplomaţi americani şi închiderea Consulatului General al Statelor Unite de la Sankt-Petersburg”./ilixandru/menescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 martie)