Rador: Scandal Microsoft şi în Ungaria

În scandalul privind achiziţionarea de licenţe software-e Microsoft la un preţ supraevaluat pentru Guvernul României şi instituţiile subordonate sunt cercetați ori au fost cercetaţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) 9 foşti miniştri, importanţi oameni de afaceri, funcţionari publici. Doi dintre cei anchetaţi – Gabriel Sandu – fost ministru al tehnologiei informaţiilor şi Gheorghe Ştefan – fost primar al municipiului Piatra Neamţ – au fost condamnaţi definitiv la trei, respectiv şase ani de închisoare cu executare şi instanţele au dispus confiscări în valoare de 17 milioane de euro, dar potrivit unei declaraţii de presă a şefei DNA, doamna Laura Codruţa Kövesi, procurorii mai fac cercetări pentru stabilirea prejudiciului total. Scandalul de corupţie a avut puternice ecouri internaţionale, astfel că în Statele Unite ale Americii compania Microsoft este investigată şi riscă o amendă între 60 şi 300 de milioane de dolari (potrivit altor surse amenda poate să ajungă chiar până la un miliard de  dolari).

Se pare însă că Microsoft a utilizat reţete similare şi în alte ţări. Potrivit ediţiei din Bruxelles a publicaţiei on-line Politico (aflată în proprietate americană) în Ungaria au început cercetările împotriva gigantului informatic iar dimensiunile afacerii de corupţie de acolo le depăşesc pe cele din România. Prestigioasa publicaţie scrie că în afacerea Microsoft din Ungaria sunt implicate persoane din familia premierului Orbán Viktor.

Primele informaţii despre această afacere au apărut încă în decembrie anul trecut, când portalul de ştiri 24.hu a scris că la filiala din Ungaria a companiei americane s-a declanşat un control intern în urma căruia Microsoft a reziliat contractul cu cele mai importante firme de distribuţie ale produselor sale din Ungaria şi i-a concediat pe doi dintre conducătorii firmei. Politico scrie că deşi scandalul din România reprezinta cea mai mare afacere de corupţie din istoria ţării şi au început controale şi în alte ţări, auditorii Microsoft declară că dosarul din Ungaria conţine de departe cele mai grave fapte şi care ridică cele mai mari riscuri.

În urmă cu două săptămâni un alt portal de ştiri maghiar, napi.hu a făcut noi dezvăluiri şi a scris că în efectuarea controlului la Microsoft s-a implicat şi Ministerul Justiţiei american, FBI şi Comisia de Schimb şi de Valori Mobiliare (Securities and Exchange Comission – SEC). Potrivit informaţiilor portalului, în afacere sunt vizate şi instituţii ale statului maghiar, cum ar fi Oficiul Naţional de Impozite şi Taxe Vamale (NAV) (corespondentul ANAF-ului din România) şi Comandamentul Naţional al Poliţiei (ORFK) (corespondentul Inspectoratului General al Poliţiei). Cu toate acestea la întrebarea cotidianului Népszava Ministerul Cabinetului Primului Ministru a răspuns că nu au cunăştinţă despre faptul că ar exista vreo verificare a firmei Microsoft privind achiziţionarea de licenţe de software-e a instituţiilor guvernamentale şi cabinetul primului ministru nu se ocupă cu problemele internă a firmei respective. Cu toate acestea sursele ziarului au dezvăluit că se fac cercetări la mai mult de zece instituţii de stat. În afară de NAV şi ORFK şi la SC. HMEI firma subordonată Ministerului Apărării şi la o firmă care derulează achiziţii pentru Ministerul Sănătăţii. Centrul Microsoft din America pentru a clarifica situaţia a angajat o firmă de avocatură internaţională care acum zece ani a investigat o afacere de corupţie a firmei Telekom Hungary în Muntenegru.

Achiziţiile maghiare de licenţe de software Microsoft au urmat acelaşi scenariu pentru fiecare caz în parte. Sursele citate de Népszava afirmă că după alegerile parlamentare din anul 2014, în cazul dezvoltării informatice la instituţii de stat şi finanţat din bani europeni, în mod informal Tiborcz István (ginerele lui Orbán Viktor) şi fratele lui Tiborcz Péter, au devenit figuri cheie în privința influenţării cui trebuie să câştige licitaţiile. Beneficiarii guvernamentali investigaţi au cumpărat licenţe Microsoft la preţuri iraţionale, câteodată plătind pentru firmele intermediare de 200 de ori mai mult decât preţul la care au fost achiziţionate aceste software-e de la Microsoft. Din acest profit extra a ajuns şi în apropierea primului ministru – scrie Népszava. Tiborcz István în 2015 a apărut ca proprietar al firmei HCS Experts şi în acel an HCS trimiţând facturi regulate distribuitorilor produselor Microsoft şi-a dublat profitul, obţinând aproape un miliard de forinți (3 milioane 100.000 de euro), astfel că Tiborcz în 2016 a obținut din firmă dividende în cuantum de 389 milioane de forinţi (1.208.500 euro). Cumpărătorii guvernamentali nu numai că au achiziţionat în mod nejustificabil de scump produsele Microsoft, dar de multe ori au cumpărat software-e inutile. Sunt beneficiari care şi-au achiziţionat programe informatice pe care niciodată nu le-au folosit, deşi de la cumpărarea lor au trecut deja mai mult de doi ani. Nu se ştie ce a făcut firma HCS pentru a obţine acest profit şi cu ce titlu a emis facturile către distribuitori, dar cert este că personalul firmei HCS a fost minim, practic acolo au lucrat doar secretare.

Microsoft – ca să evite amenda uriaşă de care este pasibilă – colaborează cu instituţiile care investighează cazul. Astfel cercetările din Ungaria vor continua.

Székely Ervin, Rador.