Universitatea Sapientia şi Biserica Reformată lansează la Cluj-Napoca un colegiu profesional pentru studenţii la drept

Universitatea Sapientia va înfiinţa la Cluj-Napoca, cu sprijinul Eparhiei Reformate din Ardeal, un colegiu profesional destinat studenţilor săi la drept – au anunţat reprezentanţii celor două instituţii, joi, la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru Collegium Iuridicum, Biserica Reformată a cumpărat un imobil în zona centrală a oraşului Cluj-Napoca. Începând cu noul an şcolar, acolo va funcţiona un cămin, o sală de cursuri, o bibliotecă şi un spaţiu comunitar. Toate aceste spaţii vor găzdui un număr de 20-25 de studenţi. Potrivit lui Zoltán Ballai, consilierul Eparhiei, achiziţionarea şi renovarea imobilului de 600 de metri pătraţi erau incluse în pachetul pentru care eparhia a primit un sprijin considerabil din partea Guvernului ungar.

Márton Tonk, decanul facultăţii din Cluj-Napoca a Universităţii Sapientia, a afirmat că programul Gyula Moór a fost lansat în urmă cu trei ani, cu sprijinul Ministerului Justiţiei de la Budapesta. Acesta oferă o pregătire intensivă pentru tinerii care se pregătesc de admiterea în magistratură şi în baroul de avocaţi. Prin lansarea colegiului profesional se realizează practic, o completare a acestui program. În opinia sa, prin acest colegiu profesional, Sapientia poate oferi studenţilor săi de la drept, oportunităţi care nu există la nicio altă universitate din România.

Emőd Veress, şeful catedrei de drept din cadrul universităţii a vorbit despre faptul că după ce în 1959 au fost desfiinţate Universitatea “Bolyai” din Cluj-Napoca şi învăţământul juridic maghiar, maghiarii din Transilvania aproape că au fost excluşi din sistemul judiciar românesc. În timp ce aproape 6,5% din populaţia României este de naţionalitate maghiară, procentul maghiarilor în rândul magistraţilor este de numai 1,2 %. Potrivit profesorului, condiţiile mai favorabile de după 1989 au fost suficiente numai pentru ca statistica să nu se înrăutăţească. Colegiul profesional doreşte să producă o schimbare în acest sens – a adăugat domnia sa.

Potrivit lui Emőd Veress, colegiul profesional va asigura locuinţă gratuită pentru cei mai buni studenţi la drept din cadrul universităţii, în schimb, cei care stau la internat vor avea mai multe sarcini profesionale suplimentare. Profesorul a spus că în clădire va fi creată o bibliotecă a cărei literatură de specialitate de drept civil, drept penal şi drept constituţional din Europa de Vest, va fi una fără egal în România. Răspunzând unei întrebări adresate din partea agenţiei ungare de presă MTI, Emőd Veress a spus că, din moment ce profesia de avocat este strâns legată de limbă, de abilităţile de vorbire, universitatea pune un accent deosebit pe posibilitatea ca studenţii săi să se descurce fără probleme şi într-un mediu în limba română.

O parte dintre materii sunt predate în limba română, dar pentru materiile a căror predare are loc în limba română, universitatea a realizat atât cursuri în limba română, cât şi în limba maghiară. “Universitatea a luat fiinţă pentru ca tinerii să rămână acasă şi să se poată descurca aici, iar pentru aceasta este nevoie de cunoaşterea limbii române” – a adăugat decanul Márton Tonk.  /lendrefy/aionescu

MTI – 30 martie