Agendă încărcată a Parlamentului în această săptămână

Agendă încărcată la Parlament. În această săptămână, premierul Viorica Dăncilă vine mâine în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterile din cadrul Orei Guvernului. Tot la Camera Deputaţilor, va fi dezbătută şi moţiunea simplă la adresa ministrului culturii George Ivaşcu. Alina Stănuţă a urmărit subiectul şi vine cu detalii în Radiojurnal.
Reporter: Premierul Viorica Dăncilă este aşteptată marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, pentru a participa la dezbateri politice care au loc sub egida Orei prim-ministrului. Liberalii îi solicită explicaţii premierului Viorica Dăncilă pentru starea actuală a economiei româneşti. Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că în cadrul Orei Guvernului, grupul PNL îi va adresa premierului întrebări legate de stadiul marilor proiecte de investiţii în infrastructura de transport, sănătate şi absorbţia fondurilor europene.
Ludovic Orban: Am stabilit strategia pentru convocarea la Parlament, pentru data de 3, a premierului Dăncilă, ca să dea seamă pentru deteriorarea din ce în ce mai evidentă a puterii de cumpărare a populaţiei, pentru prăbuşirea indicatorilor economici la toate capitolele, blocajele inadmisibile în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi pentru blocarea investiţiilor, în general, în România.
Reporter: Tot marţi, în plenul Camerei Deputaţilor se va dezbate moţiunea simplă iniţiată de PNL la adresa ministrului culturii, George Ivaşcu. Liberalii îl acuză de neglijenţă în organizarea evenimentelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Peşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, arăta că PSD gestionează defectuos programul pentru celebrarea Centenarului. Votul asupra acestei moţiuni simple este programat miercuri în plenul Camerei Deputaţilor. La Comisia pentru controlul asupra SRI, este aşteptat din nou fostul director adjunct al serviciului, Florian Coldea, pentru a clarifica anumite aspecte privind implicarea fostei conduceri a SRI în activitatea unor instituţii ale statului. Pe traseul legislativ al Senatului va intra, probabil, proiectul depus de mai mulţi parlamentari PSD şi PNL prin care se prevede acordarea unui ajutor din partea statului celor care au executat o pedeapsă privativă de libertate. Este vorba despre acei deţinuţi care nu au rude care să îi găzduiască sau nu au locuinţă, după cum spune iniţiatorul documentului, deputatul PSD, Oana Florea.
Oana Florea: Aceste persoane să primească timp de trei luni o masă la o cantină socială şi un loc la un adăpost pentru persoanele care nu au locuinţă, astfel încât ei să se poată acomoda cu viaţa în libertate, să îşi facă rost de diplomele de studii, eventual acte de identitate şi să îşi poată găsi un loc de muncă. Este o şansă pe termen limitat, dar care îi poate ajuta şi poate face diferenţa pentru unii dintre ei să nu mai recidiveze.
Reporter: Programul de lucru al Parlamentului prevede pentru marţi un program de lucru specific zilei de luni, cu şedinţe de plen după-amiază, deoarece catolicii sărbătoresc Paştele./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 aprilie