Procurorul general al României i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de urmărire penală sub acuzaţii de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Revoluţiei

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de urmărire penală sub acuzaţii de infracţiuni contra umanităţii în cazul lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu în dosarul Revoluţiei. Solicitarea vizează intervalul 22-31 decembrie 1989, când aceştia au avut diferite funcţii în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organism care exercita atunci puterea executivă şi legislativă centrală.

Reporter: Diana Surdu: Dosarul Revoluţiei din 1989 este una dintre cele mai lungi anchete în istoria judiciară românească. Anchetatorii au de lămurit cauzele în care au murit peste 700 de persoane, au fost răniţi prin împuşcare 1.855 de oameni, rănirea prin alte forme de violenţă a 343 de persoane şi privarea ilegală de libertate a 924. Procurorii militari au extins, în 1 noiembrie 2016, urmărirea penală in rem pentru infracţiuni contra umanităţii. Printre cei audiaţi de procurori în acest dosar în calitate de martori s-au numărat: Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, László Tőkés, Ion Caramitru şi Mircea Dinescu.

La sfârşitul anului trecut, Parchetul General a anunţat că au fost descoperite noi probe care fac lumină în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989. Parchetul a precizat că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere. De asemenea, oamenii legii arată că este cert faptul că diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite. Nu în ultimul rând, procurorii notează că după anul 1989 probe importante de natură să stabilească adevărul privind revoluţia au fost distruse sau alterate, ceea ce face dificilă stabilirea cu claritate a unui raport de cauzalitate între anumite conduite, acţiuni sau inacţiuni şi consecinţele deosebit de grave ale evenimentelor din decembrie 1989.

Realizator: În urmă cu puţin timp, Petre Roman a declarat la Antena 3 că este revoltat de faptul că se cere urmărirea sa penală în dosarul Revoluţiei. Numit oficial prim-ministru al guvernului României în 26 decembrie 1989, Petre Roman susţine că în zilele Revoluţiei s-a aflat chiar în pericolul de a-şi pierde viaţa./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 aprilie