O nouă specie de broască a fost descoperită în Venezuela

Oamenii de știință din Venezuela și Columbia au descoperit recent o nouă specie de broască în munții Perija, la granița dintre cele două țări. Cu o piele multicoloră și un cânt deosebit, broasca Hyloscirtus japreria, care trăiește în râuri și cursuri de apă aflate la peste 1.000 de metri altitudine, a fost descoperită în timpul expedițiilor care au început acum zece ani. Numele său aduce un omagiu japerienilor, un grup etnic indigen dispărut, care trăia în această zonă a statului Zulia (nord-vestul Venezuelei).
Noua descoperire a fost publicată în februarie în revista științifică „Zootaxa”. Aceasta este cea de-a 37-a specie identificată de Hyloscirtus, un gen de amfibieni. Masculii, mai mici, măsoară între 2,8 şi 3,2 cm, iar femelele, între 3,5 şi 3,9 cm.
„Am avut nevoie de câțiva ani pentru a dovedi că este vorba despre o specie nouă”, a declarat biologul Fernando Rojas-Runjaic, coordonatorul studiului, pentru AFP.
Ca expediții, aparate de fotografiat, înregistratoare de înaltă definiție, oamenii de știință au analizat această specie şi au înregistrat cântul ei pe care l-au supus unor „analize bioacustice”.
De asemenea, Hyloscirtus japreria se caracterizează prin spatele său galben pal, cu pete maronii și pete roșcate. Liniile albe sunt prezente și la nivelul ochilor, urechilor, coapselor și al picioarelor din față. Au fost găsite specimene pe ambele părți ale acestor munți, versantul columbian fiind mult timp inaccesibil cercetătorilor din cauza conflictului armat care a sângerat țara timp de peste o jumătate de secol. /rcostea/vdraguta

(www.lefigaro.fr – 3 aprilie)