Premianții fără premii – ediția 131

Pentru această ediție, care se va desfășura pe data de 14 Aprilie 2018, am ales să invităm la Deva un om extraordinar, care va călători peste 400 de kilometri pentru a ajunge la întâlnirea cu noi. Ion Cristian Roman este un taximetrist din București care a ales să ofere atenție copiilor care sunt pe paturile spitalelor sau celor cu nevoi speciale. Povestea lui este extraordinară și merită cunoscută, apreciată și, mai ales, încurajată. De această data vă invităm să fiți parteneri în cadrul unei acțiuni care se va desfășura în spitalele de pediatrie de Ziua copilului. Rugămintea este să aducem fiecare o cănuță plină cu bomboane pe care să o dăm invitatului, care, la rândul lui, le va oferi copiilor mai puțin norocoși.

Totul a început cu o simplă iniţiativă în primăvara lui 2012 când taximetristul Ion Cristian Roman a dorit să transforme o simplă călătorie prin Bucureşti într-una specială. Clienţii primeau bomboane, puteau asculta o muzică placută sau puteau primi un tur inedit al Capitalei. Mai apoi taximetristul s-a gândit că ar putea să strângă cărși și jucării pentru copiii din spitale, urmând ca în fiecare sâmbătă să se meargă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”. În timp, sute de voluntari şi donatori, parteneri în fapte bune, s-au alăturat în proiectele umanitare dedicate mamelor şi copiilor din spitale!

Taxiul cu Bomboane este, de fapt, o metaforă. Este despre gesturi simple care se transformă în fapte bune, despre gesturi mici care pot schimba viaţa celor din jur. Este o metaforă despre faptele bune pe care le poate face oricine, pentru că în acest taxi poate urca toată lumea!

Taxiul are acum câteva curse cu destinaţie deosebită: spitalele de pediatrie şi la şcolile cu nevoi speciale din Bucureşti. Voluntarii ajung acolo pentru a aduce zâmbete copiilor bolnavi, dar şi celor cu dizabilităţi. Cu alte cuvinte, Taxiul cu Bomboane este ecologic, funcţionează cu dragoste, dragostea celor care aleg să împartă timp liber, îmbrăţişări şi poveşti, copiilor care au nevoie de speranţă şi încurajări. Voluntari de toate vârstele, cu diverse pregătiri profesionale, din Bucureşti, dar şi din străinătate, vin să citească poveşti copiilor din spitale, sau să îi ajute pe cei cu dizabilităţi să îşi găsească un drum în viaţă, stima de sine şi sentimentul de utilitate.

Ion Cristian Roman, un taximetrist din Bucureşti, îşi petrece timpul liber citindu-le poveşti copiilor internaţi în secţiile de pediatrie din spitalele bucureştene, oferindu-le dulciuri de sărbători sau ducându-i pe micuţii cu nevoi speciale să vadă marea şi să se bucure de spectacolul delfinilor de la complexul muzeal din Constanţa.

Ion Cristian Roman a devenit cunoscut în urmă cu câţiva ani, după ce clienţii săi primeau câte o bomboană la sfârşitul cursei. „Aveam întotdeauna buzunarele pline cu bomboane pentru că nu voiam să le dau bani cerşetorilor din intersecţii. Cum treceam pe Unirii, copiii strigau: «A venit maşina cu bomboane» şi de aici a plecat ideea „Taxiului cu bomboane“, povesteşte el.  Pe lângă bomboanele pe care le împărţea, taximetristul avea pe bancheta din spate şi în portbagaj o mulţime de cărţi pe care le oferea clienţilor săi care se puteau bucura de ele în timpul călătoriei. „La un moment dat, de 8 Martie, o tânără a primit o ciocolată şi un roman, în valoare de 20 de lei, în timp ce cursa făcea doar 7 lei“.

Bărbatul care a schimbat conceptul de taximetrist este inginer de profesie, dar a recurs la această meserie din nevoie. Taximetria nu este o vocaţie, spune el, dar, după ce a trecut prin două situaţii de criză, când tot ceea ce a investit în afaceri a pierdut, a fost nevoit să apeleze la această soluţie, ca să se întreţină.

După ce a adus zâmbete în rândul clienţilor din maşina sa, Ion Cristian Roman s-a gândit că poate să facă mai mult. Aşa că a intrat în spitalele de copii, pentru a le aduce o bucurie şi celor care nu puteau ajunge la el. Pe lângă cadourile pe care le dăruieşte de sărbători, cu ajutorul voluntarilor, a introdus conceptul de „Seară de poveste în secţiile de pediatrie“.

Proiectul Asociaţiei „Taxiul cu bomboane“ a debutat în 2014 şi de atunci, de trei ori pe săptămână, între orele 19.00 şi 21.00, el şi voluntarii săi merg la copiii internaţi în spitalele bucureştene şi îşi petrec câteva ore alături de micii pacienţi. „Proiectul se derulează la trei mari spitale din Bucureşti: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu», Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Marie Curie» şi Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului «Alfred Rusescu», dar şi la Constanţa, Drobeta Turnu Severin şi, în curând, la Galaţi. Numai în Bucureşti am o echipă de peste 100 de oameni care vin să le citească poveşti copiilor“, spune bucureşteanul. Câteodată ajunge singur la spital, voluntarii find implicaţi în alte activităţi.

La chemarea sa au răspuns oameni de diferite profesii: avocaţi, medici, asistente medicale, casnice, dar şi corporatişti. Taximetristul spune că micuţii bolnavi au nevoie de poveşti, dar nu numai de atât. „Cei mici au nevoie de noi, de povestea noastră, de dragostea noastră. Poţi să le citeşti dintr-o carte de telefon şi ei te ascultă. Într-o seară, le-am citit dintr-o carte de geografie şi au fost la fel de interesaţi ca şi atunci când le-am spus aventura prinţesei de gheaţă“, mărturiseşte Ion Cristian Roman. Copiilor le plac foarte mult şi ghicitorile, iar din recuzita lui Roman nu lipseşte niciodată o astfel de carte. El spune, că, la un moment dat, un manager al unei unităţi medicale l-a chemat şi l-a întrebat: „Domnule Roman, nu ştiu ce le spuneţi seara că a doua zi dimineaţa, copiilor le ies mai bine analizele“.

La început, îşi aminteşte el, era aproape singur. „În primul an, am ajuns la un spital cu portbagajul maşinii plin cu portocale şi am făcut multe drumuri de la intrare până pe secţii cărând câte o lădiţă cu fructe. În al doilea an, am dat un anunţ pe Facebook că am nevoie de voluntari şi s-a adunat în faţa spitalului o mare de oameni“, îşi aminteşte el. Ajutat de sponsori, a reuşit să facă mai multe proiecte pentru cei mici. De Paşte, a iniţiat proiectul „Un pui de pernă pentru un pui de om“, mulţi copii internaţi în spitalele din Bucureşti cu lunile primind o pernă pe care să doarmă. Dacă este 1 Iunie, este „Cănuţa cu bomboane“, iar de Crăciun – „Ciorăpelul cu bomboane“. În august, înaintea deschiderii şcolilor, copiii primesc rechizite, dar şi o cănuţă cu bomboane, pentru ca trecerea de la vacanţa de vară la prima zi de şcoală să nu fie atât de tristă.

Cum copiii au nevoie de atenţie din partea noastră nu doar de sărbători, taximetristul a decis că trebuie să facă mai mult. Aşa s-a născut proiectul „De vorbă cu delfinii“. Lunar, elevii unei şcoli speciale din Bucureşti sunt aduşi pentru o zi la Constanţa, unde vizitează Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, urmăresc un spectacol cu delfini, vizitează acvariul şi fac o plimbare la malul Mării Negre.    Recent, bucureşteanul a fost însoţit în excursie la Constanţa de copiii de la Şcoala gimnazială specială nr. 5 din Bucureşti. 35 de copii s-au bucurat de spectacolul oferit de Chen-Chen şi Ni-Ni. Cei doi delfini de la complexul din Constanţa au smuls ropote de aplauze de la copiii cu nevoi speciale, care îi vedeau pentru prima dată.

Pentru exemplul său de dăruire, pentru modul în care a ales să apere viața ca valoare supremă, vă propunem să ne întâlnim cu acest om sufletist și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă din prea plinul sufletului său. Sâmbătă, 14 Aprilie 2018, ora 11.00, doamnul Ion Cristian Roman vine să-l întâlnim. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piața Victoriei. Cu această ocazie vă invităm și vă rugăm să dăm o mână de ajutor la acțiunea „Cănuța cu bomboane”. Haideți să aducem împreună o cănuță plină cu bomboane pe care invitatul nostrum să le ofere copiilor pe care o să-i viziteze în spitale de 1 Iunie.

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

Deva –  3 aprilie 2018