4 aprilie, Ziua Internaţională a Morcovului

Ziua Internaţională a Morcovului se sărbătoreşte la 4 aprilie, an de an, începând din 2003. Potrivit site-ului oficial, www.carrotday.com, această zi este marcată în ţări pecum Franţa, Italia, Marea Britanie, Rusia şi Australia.
Morcovii sunt legume rădăcinoase care provin din Afgansitan şi aparţin familiei Umbelliferae, care mai cuprinde: ţelina, mărarul, pătrunjelul şi chimenul. Morcovii cultivaţi conţin 88% apă, 7% zahăr, 1 % proteină şi 1% fibre.
O porţie medie de morcovi sănătoşi oferă 50 kcal. O jumătate de ceaşcă de morcovi raşi proaspeţi furnizează de patru ori doza zilnică recomandată de vitamina A, precum şi cantităţi semnificative de vitaminele B6, C şi K, acid folic, potasiu, cupru, mangan şi fibre.
Documentele istorice atestă faptul că morcovii au fost recoltaţi în urmă cu 5000 de ani. În lume există peste o sută de specii de morcovi comestibili. Până în secolul al XVII-lea, morcovii erau albi, roşii, galbeni sau violet. Morcovii portocalii au fost creaţi prin înmulţire selectivă, în Olanda. Cei mai mari producători de morcovi din lume sunt: China, SUA şi Rusia. Americanii consumă în medie 10,6 kg. de morcovi proaspeţi de persoană pe an. Oraşul Holtwille din California este supranumit „Capitala mondială a morcovilor”, deoarece de peste 60 de ani, aici se desfăşoară un festival dedicat acestor legume.
Morcovii conţin cantităţi mari de betacaroten care apoi sunt transformate în organism în vitamina A, fiind benefici pentru sănătatea pielii. Consumul de morcovi este un bun remediu pentru curăţarea rinichilor. Morcovii protejează ochii, reduc nivelul colesterolului rău, consolideză sistemul imunitar, previn atacurile de inimă şi apariţia accidentelor vasculare cerebrale. Combinaţia dintre antioxidanţi, vitamine, minerale şi fibre sprijină o dietă pentru pierderea în greutate. De asemenea, morcovii conţin substanţe care stimulează regenerarea pielii şi ajută în procesul de vindecare a rănilor. După cartofi, morcovii sunt cele mai consumate legume din lume. Fierţi sau cruzi, morcovii sunt utilizaţi în bucătăriile lumii la pregătirea salatelor, sucurilor, băuturilor, supelor, ciorbelor, felurilor principale de mâncare, umpluturilor, deserturilor şi gemurilor./aionescu

surse:www.kuriose-feiertage.de, www.bessergesundleben.de, www.mobile-cuisine.com

RADOR – Ada Ionescu