Conferinţă de presă comună Vladimir Putin – Recep Erdoğan, la Ankara

Preşedinţii Rusiei şi Turciei au susţinut în această seară la Ankara o conferinţă de presă comună în care au confirmat soliditatea relaţiei lor şi dorinţa de dezvoltare a colaborării economice, tehnico-militare şi în probleme regionale. Vladimir Putin şi Recep Erdoğan au spus că momentele dificile din relaţia bilaterală au fost depăşite şi că se aşteaptă la o colaborare extinsă, inclusiv în domeniul militar. Alexandr Beleavschi a urmărit declaraţiile celor doi demnitari.

Reporter: La conferinţa de presă comună, încheiată cu puţin timp în urmă, Recep Tayyip Erdoğan l-a felicitat pe Vladimir Putin cu ocazia realegerii în funcţie şi a ţinut să sublinieze că Turcia este prima ţară pe care acesta o vizitează după alegeri. Vladimir Putin a fost primit la Ankara cu cele mai înalte onoruri şi fast oriental. Simbolismul a dorit să arate depăşirea recentei crize care a adus ambele ţări în pragul unui conflict armat şi trecerea relaţiilor bilaterale într-o fază superioară. Momentul de vârf al zilei s-a consumat pe platoul din faţa palatului prezidenţial, cu fotolii pentru participanţi, loc pentru orchestră şi panouri TV.

Preşedinţii Putin şi Erdoğan au dat startul de la distanţă construcţiei primului reactor al Centralei nuclearo-electrice Akkuyu situată pe litoralul Mării Mediterane. Centrala va fi construită de societatea rusă Rossatom, care va deţine şi pachetul de control şi dreptul de exploatare în discuţie fiind intrarea în proiect a mai multor societăţi turce. Centrala va avea patru blocuri de câte 1100 de MW de tip WWER 1200 realizate conform celor mai moderne tehnologii denumite post-Fukushima. Preşedintele Erdoğan a declarat că valoarea acestui proiect este estimată în prezent la 20 de miliarde de dolari, ea putând să crească, centrala urmând să asigure 10% din necesarul de energie electrică al Turciei. Liderul de la Kremlin a dat asigurări că primul reactor va fi pus în exploatare în anul 2023, anul Centenarului Republicii Turce.

Cei doi lideri au participat la cea de-a VII-a Reuniune a Consiliului Suprem de Cooperare Ruso-Turcă şi au avut o rundă de convorbiri bilaterale. Între subiectele discutate a fost şi realizarea gazoductului Turkish Stream care uneşte Rusia şi Turcia prin Marea Neagră. Preşedintele Gazprom Aleksei Miller, prezent la Ankara, a anunţat că segmentul maritim al primului fir destinat consumatorilor turci va fi finalizat în luna mai. Preşedintele Putin a reafirmat ca Rusia este gata să vândă pe acest traseu gaze şi în Europa, dacă, a spus el, europenii vor dori. Ankara a ridicat din nou problema liberalizării vizelor şi a exportului de roşii turceşti în Rusia, ambii lideri subliniind pe de altă parte revenirea masivă a turiştilor ruşi în Turcia, locul întâi cu 4,7 milioane de vizitatori în 2017 cu posibilitatea creşterii în acest an la 6 milioane. În ansamblu, cei doi lideri au menţionat creşterea cu aproape 40% a schimburilor comerciale bilaterale în 2017, ajunse la 22 de miliarde de dolari, preşedintele Erdoğan menţionând ca obiectiv cifra de 100 de miliarde de dolari. Un subiect aparte a fost livrarea de rachete sol-aer ruseşti S400 către Turcia care a provocat opoziţia SUA şi NATO.

Preşedintele turc a reafirmat că Ankara decide singură cum să-şi asigure securitatea şi a muţumit liderului rus că a dat curs solicitării ţării sale. Putin şi Erdoğan au confirmat semnarea contractului, acordul privind preţul nedezvăluit, ca şi faptul că la cererea Ankarei Rusia a accelerat fabricarea sistemelor ce le va livra înainte de termenul iniţial. Mâine la Ankara va avea loc summitul trilateral Rusia-Turcia-Iran cosacrat situaţiei din Siria, preşedintele iranian Hassan Rohani aflându-se deja în capitala turcă. Cele trei ţări sunt co-sponsorii procesului de la Astana şi acordului de încetare a focului. Putin şi  Erdoğan s-au referit astăzi sumar la situaţia din Siria, confirmând totodată sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea ţării arabe.

La conferinţa de presă comună, Vladimir Putin a fost întrebat despre ultimele evoluţii din cazul Skripal. Liderul de la Kremlin a reiterat că Rusia doreşte să participe la investigaţii şi la elucidarea cazului, scop în care a convocat pentru mâine o reuniune extraordinară a Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice. Putin a declarat că speră ca în cadrul discuţiilor de mâine să fie pus punctul final în această problemă. Referindu-se la declaraţiile şefului laboratorului chimic militar britanic de la Porton Down că experţii britanici nu au reuşit să identifice ţara de origine a agentului toxic ca şi la declaraţiile poliţiei britanice că investigaţiile vor mai dura cel puţin două luni, preşedintele Putin şi-a exprimat mirarea faţă de ceea ce a numit viteza cu care a fost escaladată campania împotriva Rusiei. Putin a confirmat de asemenea că autorităţile ruse au declanşat propria lor anchetă a cazului şi o vor duce până la capăt./fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 aprilie