In memoriam

Fw: In memoriam – Inbox – Yahoo Mail

Filarmonica « George Enescu » anunță cu deosebită tristețe dispariția excepționalului instrumentist, rafinat și erudit muzician, violonistul Dan Enășescu.

A petrecut 46 de ani pe scena Sălii Mari a Ateneului Român ca membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii “George Enescu ». Publicul îl cunoaște și îl apreciază atât ca șef de partidă cât și în calitate de concertmaistru, poziție de pe care a condus sute de concerte ale orchestrei, în țară și străinătate. A câștigat în timp întreaga admirație și prietenie a colegilor de breaslă. Dispariția sa neașteptată este percepută de către toți cu sinceră tristețe și profund regret.

Dan Enășescu s-a născut într-o familie de intelectuali din Botoșani – oraș cu rezonanță deosebită pentru cultura română. A început studiul viorii și al pianului cu profesorii Paul Steckelberger și Christine Bernard, iar teoria muzicii și-a însușit-o sub îndrumarea prof. Gheorghe Holca. La Bucureşti, a lucrat cu Anton Adrian Sarvaş, unul dintre pedagogii marcanți ai viorii în România, autor al mai multor metode și studii originale, discipol al celebrilor violoniști și pedagogi Otakar Sevcik și Jacques Thibaud.

Pasionat al muzicii de cameră, (cvartet, cvintet, orchestră de cameră), membru al formațiilor Orfeu, Muzica Nova, Camerata, Dan Enășescu a fost apreciat ca un muzician complex atât pe scenele din Romania cât și în străinatate (Braşov 1970, Berlin 1974). Este membru fondator al cvartetului de coarde D’al Segno.

Din anul 1972 Dan Enășescu este membru al Filarmonicii „George Enescu”. A fost unul dintre cei mai tineri șefi de partidă ai acestei prestigioase orchestre și a ocupat, prin rotatie, și funcția de concertmaistru. Din 1990 a fost și concertmaistrul Orchestrei de Cameră a Filarmonicii „George Enescu”.

În numeroșii ani de activitate în care a cântat de la muzică preclasică la cea contemporană, şi de la cea de cameră şi simfonică până la operă, violonistul Dan Enășescu s-a bucurat de șansa întâlnirii cu mulți dintre cei mai mari dirijori și interpreți ai lumii. În mod special , contactul cu Sergiu Celibidache și lecțiile de fenomenologie muzicală ale maestrului a avut asupra sa un impact deosebit, constituindu-se totodată ca un punct de referință cu totul special.

Cu o personalitate puternică, interesat pe lângă muzică și de filosofia clasică dar si de cea orientala, cu hobby-uri ca electronica și informatica, a fost întotdeauna admirat și acceptat ca leader de opinie.

Împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” violonistul a efectuat numeroase turnee, într-un spațiu cultural și geografic extins, de la cele mai mari metropole europene până în Orientul indepartat (Japonia, Singapore, Malaesya, Coreea de Nord si de Sud, China)…..

Dan Enășescu a fost decorat in anul 2004 cu Medalia „Meritul cultural”, clasa I.

Slujba de înmormântare va avea loc miercuri 4 aprilie 2018, la ora 13:00, la biserica Sf. Gheorghe Nou (monumentul Kilometrul zero, Piata Sf. Gheorghe).

Dumnezeu să îl odihnească în pace şi lumină