2018. április 5

Florian Coldeát ismét meghallgatja a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő parlamenti bizottság

Az intézmény volt aligazgatóját arról fogják kérdezni a honatyák, hogy milyen viszony állt fenn egyfelől a SRI, másfelől az ügyészségek, politikai pártok és a sajtó között – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Claudiu Manda, a bizottság elnöke. A meghallgatás ma 11.00 órakor kezdődött. Mint ismeretes, Florian Coldeát már meghallgatta a szóban forgó bizottság március 13-án, akkor a megbeszélések hét órán át tartottak. Akkor a volt aligazgató azt mondta, hogy a bizottság valamennyi kérdésére válaszolt és fenntartja magának azt a jogot, hogy egy későbbi meghallgatás keretében újabb magyarázatokkal szolgáljon. (Rador Hírügynökség)

A Bírák Tanácsa azt akarja, hogy az igazságügyi szervek és a titkosszolgálatok között megkötött valamennyi titkos megállapodást hozzák nyilvánosságra.

Az erről szóló határozatot ma egyhangúan fogadta el a testület. Diana Surdu, a közszolgálati rádió riportere arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy az Igazságügyi Felügyelet bejelentette, miszerint köztük és a hírszerző szolgálatok között 2017 óta nincs hatályban egyetlen megállapodás sem. E pontosításra azt követően került sor, hogy a Bírák Tanácsának alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bírósági Felügyelet azon szervezetek közé tartozik, amelyek együttműködési megállapodást írtak alá a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), s amely dokumentum nyilvánosságra hozatalát kezdeményezték ez év március 21-én. Codruţ Olaru ügyész a mai gyűlésen azt mondta, hogy a Legfelsőbb Bíróság (ICCJ), az Igazságügyi Felügyelet, a Bírák Tanácsa (CSM) és a Legfőbb Ügyészség együttműködési megállapodásokat írtak alá a hírszerző szolgálatokkal, az igazságügyi rendszerben lévő egyéb intézmények viszont nem. A Bírák Tanácsának mai plenáris ülésén arról is határoztak, hogy az együttműködési megállapodásokat juttassák el a CSM-nek, hozzák őket nyilvánosságra a szóban forgó dokumentumokat az azokat aláíró intézmények. Kérik továbbá a Legfőbb Ügyészséget, hogy nyilatkozzanak az általuk a SRI-vel 2009-ben megkötött megállapodás esetleges felmondásáról és ha igen, akkor az milyen dokumentum alapján történt. Ugyanakkor a Bírák Tanácsa kéri a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot, hogy közölje és amennyiben szükséges oldja fel a titkosítását a 2005/17-es számú döntésének amely a korrupció, a csalás és a pénzmosás visszaszorításáról szól. A CSM ugyanakkor állásfoglalást kért az Igazságügyi Minisztériumtól a Legfőbb Ügyészség és a SRI között megkötött együttműködési megállapodásról. (Radio România Actualităţi)

A Román Nemzeti Bank nem emeli az irányadó kamatláb mértékét

Ennek értelmében az irányadó kamatláb évi 2,25% marad. Erről tegnap döntött a jegybank azt követően, hogy a megelőző felügyeleti bizottsági üléseken egymást követően kétszer emelték az irányadó kamat rátáját. Mugur Isărescu kormányzó azt mondta, hogy az infláció elleni harc egy betegség gyógyításához hasonlítható. „Mi azt mondjuk, hogy a jó kezelés nem kizárólag gyógyszerből áll, hanem annak megfelelő mennyiségétől és adagolásából is. Ezért elhatároztuk – tekintettel arra, hogy az általunk meghozott intézkedések nem mindegyike érzékelhető a piacon és vannak európai szintű módosulások is – hogy meg kell várjuk, hogyan reagálnak a piacok, mi történik Európában és hogyan alakul az infláció. A mi előrejelzésünk az, hogy valahol az 5%-os szintnél áll meg, majd ezt követően csökkenni fog. Lássuk, hogy beválik-e ez az előrejelzés és azt követően döntünk a további intézkedésekről.” – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Mugur Isărescu. (Radio România Actualităţi)

Új közérdekű információk közlésére köteleznék a hazai rádió- és televízió-csatornákat

Az erről szóló törvénytervezetet tegnap fogadta el a Képviselőház plénuma. Ennek értelmében a rádió- és televízióállomások műsoraiban kötelezően helyet kapna a következő két információ: „Az egészséges gazdaság érdekében vásároljon Romániában gyártott termékeket!” és „Az egészséges környezet érdekében tanítsák a gyerekeket a természet tiszteletére!” A szóban forgó hirdetések közlése ingyenes lenne és a reklámidőn kívül történne. Hasonló eljárással lenne kötelező a veszélyes hidrometeorológiai jelenségekről tájékoztató közlemények sugárzása is. A tervezetről a végleges döntést a Szenátus plénuma fogja meghozni. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador