Armata israeliană e în alertă la graniţa cu Fâşia Gaza

Organizaţia Hamas s-a pregătit pentru o revoltă violentă şi luptă armată la gardul de frontieră cu Israelul. În timp ce Hamas îşi prezintă campania ca pe o demonstraţie paşnică, foloseşte populaţia din Gaza pentru a declanşa o confruntare violentă cu Israelul, după cum relatează corespondentul Radio România, Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: Armata israeliană e în alertă la graniţa cu Fâşia Gaza. Grupuri de palestinieni au creat şase zone de protest  de-a lungul gardului de frontieră. Demonstraţia e orchestrată de organizaţia Hamas pentru „marşul întoarcerii”, invocând aşa-zisul drept al descendenţilor refugiaţilor palestinieni. După ora 11 au început arderea masivă a pneurilor, marcând un nou protest în masă la gardul de frontieră. Cauciucurile incendiate degajă un fum negru pentru a bloca vizibilitatea soldaţilor aflaţi pe partea cealaltă a frontierei.

Manifestanţii au anunţat că intenţionează să ardă 10.000 de pneuri uzate pentru a împiedica trăgătorii de elită să-i ţintească pe instigatori. Crucea Roşie Internaţională a instalat în apropiere un cort în sudul Fâşiei Gaza. Hamas le-a cerut tinerilor palestinieni să aibă feţele acoperite şi să evite utilizarea telefoanelor protabile./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 aprilie