Aşa ar putea să arate Parlamentul Ungariei după alegerile din 8 aprilie, conform ultimului pronostic

Potrivit ultimului pronostic privind mandatele parlamentare, realizat de Institutul Republikon, probabilitatea este mare ca, după alegerile de duminică, FIDESZ să obţină o majoritate absolută. Institutul mai susţine că sunt şanse ca FIDESZ să obţină 113 mandate, alianţa Partidul Socialist Ungar (MSZP)-Dialog pentru Ungaria – 33, Jobbik – 29, Convenţia Democratică (DK) – 13, O Altfel de Politică (LMP) – 7, iar formaţiunea Együtt – 2 mandate. De asemenea, trebuie luat în calcul şi participarea la alegeri a doi candidaţi independenţi şi a unui alt candidat susţinut de partidele de stânga.

Cu toate că Jobbik este al doilea cel mai popular partid, din cauza felului în care au fost alcătuite circumscripţiile electorale uninominale, alianţa MSZP-Dialog pentru Ungaria ar putea să obţină, în total, mai multe mandate decât Jobbik, rezultă din datele Institutului Republikon.

Potrivit institutului, sunt şanse ca în 30 de circumscripţii electorale uninominale să câştige candidaţii partidelor de opoziţie, iar în cazul a altor 21 de circumscripţii electorale diferenţa între câştigătorul FIDESZ şi candidatul opoziţiei de pe locul doi ar purea să fie mai mică de 5%. Pierderea acestor circumscripţii electorale ar însemna pentru FIDESZ pierderea majorităţii absolute. Din cele 30 circumscripţii electorale în 16 circumscripţii candidatul susţinut de alianţa MSZP-Dialog pentru Ungaria ar putea să câştige faţă de candidatul FIDESZ. Aceste circumscripţii se află cu precădere la Budapesta, în judeţul Pesta, respectiv în marile oraşe (Pécs, Szeged, Miskolc).

Potrivit pronosticului mandatelor, candidaţii DK se pot aştepta la câştigarea alegerilor în  patru circumscripţii electorale din Budapesta. Datorită retragerii unor candidaţi din competiţia electorală, LMP ar şanse să obţină mandate în două circumscripţii electorale. Jobbik se poate aştepta la victorii individuale în circumscripţiile electorale amplasate în partea estică a ţării. După rezumatul Institutului Republikon, sunt trei partide şi alianţe de partide care vor accede în Parlament: FIDESZ-KDNP, Jobbik şi MSZP-Dialog pentru Ungaria. De asemenena, alianţa FIDESZ-KDNP va obţine cele mai multe mandate de pe listele naţionale de partide, urmată de Jobbik şi de MSZP-Dialog pentru Ungaria./rganciu/lbadiu

https://infostart.hu/valasztas-2018/2018/04/06/igy-nezhet-ki-a-parlament-a-valasztasok-utan-itt-a-legujabb-mandatumbecsles

INFOSTART (Ungaria) – 6 aprilie