OUEST FRANCE: România: Bucureşti, capitală eteroclită plină de farmec

Week-end. Departe de circuitele turistice, capitala românească, una din cele mai ieftine  din Europa, seduce prin istoria şi arhitectura sa extravagantă…

OUEST FRANCE (Franţa), 5 aprilie 2018 – La Bucureşti, e greu să nu remarci Casa Poporului. Construită în 1984, vizibilă, se pare, de pe Lună, este una din clădirile cele mai mari din lume. 12 etaje, o suprafaţă de 365.000 m², este rodul megalomaniei preşedintelui Ceauşescu.

Construită în inima capitalei, a dus la distrugerea a trei cartiere din centrul istoric şi dislocarea a 50.000 de persoane. Şantierul a mobilizat 700 de arhitecţi şi 20.000 de muncitori vreme de cinci ani, zi şi noapte. Locaţia găzduieşte astăzi Muzeul naţional de artă contemporană ca şi Parlamentul român.

Vizita permite să iei măsura acestui palat în stil neoclasic, plin de aurării, de marmură şi de cristal. De la balcon, domini bulevardul Unirii, inspirat de parizianul Champs-Élysées, dar mai lat cu un metru, la cererea expresă a dictatorului!

Micul Paris al Balcanilor

Parisul a fascinat multă vreme capitala românească, care s-a inspirat din arhitectura franceză, până la a fi supranumită „micul Paris al Balcanilor”, la începutul secolului XX. Câteva vestigii ale acestei epoci sunt încă vizibile, ca Ateneul român, construit după planurile francezului Galleron, în 1888. Această sală cu o acustică incredibilă găzduieşte în continuare concerte de muzică clasică.

Pasajul Macca-Vilacrosse, cu pereţii săi de sticlă şi faţadele în stilul lui Haussmann, aminteşte de bistrourile pariziene de altădată. Este situat la câţiva paşi de cartiertul Lipscani, alt vestigiu al Bucureştiului istoric. Este colţul monden al capitalei, cu numeroase baruri şi restaurante pe străzi pietonale, care se însufleţesc la căderea serii.

Un mozaic arhitectural

Unele clădiri au fost renovate cu grijă. Altele sunt marcate de patina timpului. Asta face farmecul Bucureştiului, chiar dacă îl poate deruta pe vizitator. Nu există coerenţă arhitecturală. Clădiri moderne stau alături de blocuri construite în regimul comunist, în mijlocul cărora zăreşti, ca din întâmplare, o biserică ortodoxă multiseculară!

Nu poţi totuşi rezuma capitala românească la arhitectura ei eteroclită. Bucureştiul este unul din oraşele cele mai verzi ale Europei, cu multe grădini. Parcurile Cişmigiu (un centru) şi Herăstrău (în nord) sunt deosebit de apreciate de bucureşteni în zilele cu vreme frumoasă.

Traducere: Gabriela Sîrbu