Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici

Astăzi este Vinerea Mare pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici, o zi care aminteşte de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi de aşezarea Lui în mormânt. Diseară, credincioşii vor participa la Denia Prohodului Domnului, în care au loc procesiunile cu Sfântul Epitaf. Despre semnificaţia religioasă a zilei ne spune mai multe redactorul nostru, Remus Rădulescu:

În Vinerea Mare credincioşii refac simbolic alaiul care l-a condus pe Iisus Hristos de la Cruce la mormânt. În mijlocul bisericilor se află o cruce mare, aşezată la Denia de aseară, pe care este pictat Iisus răstignit. În faţa Crucii va fi aşezat astăzi Sfântul Epitaf, o icoană pe pânză care îl reprezintă pe Iisus mort, înainte să fie aşezat în mormânt. În jurul acestei icoane în biserici se intonează în această seară o cântare lungă, numită Prohod, care exprimă tristeţea în faţa morţii lui Iisus, dar şi speranţa că El va Învia. Epitaful va fi cinstit de credincioşi prin închinare şi aducerea de flori şi va fi purtat în procesiune în jurul bisericilor.

Un fragment din Denia Prohodului de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti va fi transmis în direct la Radio România Actualităţi, începând de la ora 18:15./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 aprilie