2018. április 9

Csütörtökön tartja első ülését az Euró bankjegy bevezetésének Országos Bizottsága

A megbeszélés központi témáját az egységes európai pénznem bevezetésének konvergencia feltételei képezik. Viorica Dăncilă miniszterelnök két héttel ezelőtt jelentette be a bizottság létrehozását, amelyik ki fogja dolgozni Románia menetrendjét, amelynek révén bekapcsolódik az euró pénznem bevezetésének Egységes Csatlakozási Mechanizmusába. A testület ugyanakkor kijelöli azokat a feladatokat, amelyeket teljesítve a gazdaság és a román társadalom felkészül e jelentős pénzügyi lépésre. (Rador Hírügynökség)

Sorsoltak a nyugtalottón

Ennek értelmében a tegnapi húzáson az nyert, aki február 1-jén 303 lej értékben vásárolt. A nyereményalap 1 millió lej, amelyből legtöbb 100 nyereményt osztanak ki. A nyertesek 30 napon belül kérhetik a nyereményük kifizetését. A nyertes nyugták tulajdonosai be kell, hogy mutassák az eredeti nyugtát, valamint személyazonossági okmányaik másolatát. A nyereményeket az adóhatóság (ANAF) bármelyik fiókjában át lehet venni. (Radio România Actualităţi)

Még holnap is tart a vakáció

Az óvodások és napközisek, valamint az elemi, az általános és a középiskolák tanulói számára csak szerdán, április 11-én kezdődik a tanítás. Erről az Oktatásügyi Minisztérium által elfogadott, a 2017-2018-as tanév struktúráját tartalmazó döntés rendelkezik. A következő vakáció június 16-án kezdődik és szeptember 9-én ér véget. Ez alól kivételt azok a diákok képeznek, akiknek a tanév végeztével vizsgázniuk kell. Ők hamarabb befejezik az iskolaévet. (Rador Hírügynökség)

Forgalomkorlátozások a nehéz járművek számára

A rendelkezés több országos útra vonatkozik és holnap estig van érvényben. Így a Napsugár Autópályának nevezett úton nem közlekedhetnek 3,5 tonnánál nehezebb járművek; a 7-es számú főúton Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Veştem útszakaszon, valamint a 39-es számú főúton Agigea és Mangalia között a 7,5 tonnánál nehezebb járművek esnek a korlátozás alá. Azoknak akik Bulgáriába utaznak tudniuk kell, hogy kedd reggelig az útilletéket csak készpénzben fizethetik ki, tekintettel az informatikai hálózat javítására. (Radio România Actualităţi)

Több tucat román állampolgár vesztegel a Róma melletti Ciampino repülőtéren.

Ennek oka az, hogy Húsvét első napján a Ryanair törölte bukaresti járatát, amelynek 18.00 órakor kellett volna elindulnia. A légitársaság előbb 50 perces késést jelentett be, majd minden magyarázat nélkül törölte a járatot. Az utasok egy részét szerdán, csütörtökön, vagy pénteken induló járatokra irányították át, mások viszont kétszeres vagy háromszoros áron más légitársaságok járataira vettek jegyet. Azoknak, akik beleegyeztek az utazásuk elhalasztásába a légitársaság mindössze egy éjszakára fizette ki a szállodai költségeiket. Többüknek nincs anyagi lehetőségük arra, hogy három napig Rómában maradjanak, ezért panasszal fordultak a légitársasághoz. A Ryanair légitársaság más alkalmakkor is törölte egyes járatait, ha nem volt kellő számú utasuk, vagy meteorológiai okokra, esetleg az erős szélre hivatkozva anélkül, hogy erről megfelelő tájékoztatást adtak volna az utasoknak. A légitársaság zöld számán – bár szünet nélkül hívható kellene, hogy legyen – senki nem jelentkezik. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador