2018. április 10

  • Az igaszágügyi miniszter nyilvánosságra hozza a jászvásári fegyház helyzetére vonatkozó dokumentumokat
    Tudorel Toader igazságügyi miniszter nyilvánosságra hozza a jászvásári fegyház egyik épületének helyzetére utaló dokumentumokat. A Húsvéti ünnepek előtt a Börtönalkalmazottak Országos Szakszervezete a tárcavezetőt félretájékoztatással vádolta és felszólitotta, hogy közölje azokat az iratokat, amelyekből kiderül, hogy a jaszvásári börtön A pavilonja az ez évre beütemezett, felújitásra váró épületek listáján szerepel. Tudorel Toader válaszként azt mondta, hogy az épület állapota 2008-tól ismert. Az Országos Börtönigazgatóság néhány nappal ezelőtt saját honlapján közzé tett közleményében a jászvásári börtön helyzetével kapcsolatosan megjegyezte, hogy az 50-es években épült ingatlant modernizálják és a foglyok egyrészét, mintegy 500 személyt, áthelyezik az ország más börtöneibe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)
    Vége a Húsvéti minivakációnak, munkához látnak a honatyák is
    A szenátus keddi ülésének napirendjén szerepel, egyebek mellett, annak a egyszerű bizalmatlansági inditványnak a megvitatása és szavazat alá bocsátása, amelyet a Nemezeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) nyújtott be Rovana Plumb európai alapok romániai felhasználásáért felelős miniszter ellen.A bizalmatlansági inditvány aláirói felhivták a figyelmet, hogy 2017 végéig Románia a rendelkezésére bocsátott európai alapok mindössze 10%-át hivta le. A Romániának elkülönitett 33 miliárd euróból nagyon keveset használtunk fel, mig egyes esetekben a pályázati kiirásokra sem került sor, hangsúlyozták a PNL és az PMP szenátorai, akik szerint mindennek az oka a túlzott bürokrácia, a törvények gyakori módositása, illetve a hatóságok közömbössége. Következésképpen, a PNL és a PMP az európai alapokat kezelő miniszter lemondását követeli.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)
    A Lufthansa és az Air France légitársaságok sztrájkja miatt több száz repülőjáratot töröltek
    A Lufthansa és az Air France légitársaságok bértárgyalásokhoz kötődő sztrájkja megzavarta a légiforgalmat Európában. A sztrájk miatt több száz repülőjáratot töröltek. A bérelégedetlenségek miatt Németországban és Franciaországban a közszféra más alkalmazottjai is sztrájkra készülnek.A megmozdulás miatt 800 keddi repülőjáratát törölte a Lufthansa. A sztrájk a frankfurti, a müncheni, a kölni és a brémai repülőteret érinti. Franciországban is az Országos Vasúti Társaság sztrájkja a múlt kedden lebénitotta a tevékenységet az egész országban. Most kedden és szerdán az Air France légitársaság pilótái teszik le a munkát. A bérelégedetlenségek mellett, a francia alkalmazottak elmarasztalják a páriszi kormány reformpolitikáját. E szakszervezeti megmozdulás szerencsére nem érinti a Romániába érkező és innen induló relülőjáratokat, de a bukaresti Külügyminisztérium mégis figyelmeztette a Franciaországba utazó román állampolgárokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)
    A Tiszta Sport Világnapja
    Kedden, a Tiszta Sport Világnapja alkalmából világszerte, igy Romániában is, különböző rendezvényeket szervezetek. Az évente tartandó rendezvények célja, felhivni az emberek figyelmét a mesterséges teljesitményfokozó szerek használatának veszélyére és leküzdésére. A doppingolás nemcsak a sport világára, de az egész társadalomra káros hatással van, jegyzi meg az Országos Doppingellenes Ügynökség. Tizenhárom évvel ezelőtt, Párizsban fogadták el a sportbeli dopping elleni nemzetközi egyezményt és a Doppingellenes Világszervezet (WADA) Kódexét. A 2006. évi 367. számú törvény jogerőre emelkedésével Románia is csatlakozott a sportolókat érintő doppingellenes nemzetközi egyezményhez, valamint a Doppingellenes Világszabályzat előírásaihoz. Ezt követően az Országos Doppingellenes Ügynökség az Inado-Wada szimpóziumon elfogadta, hogy minden