A murit Horváth Andor

  • Luni, în data de 9 aprilie a decedat filologul, eseistul, traducătorul Horváth Andor.

    Horváth Andor s-a născut la Cluj în 1944. A absolvit Secţia franceză-maghiară a Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”. Timp de patru ani a fost profesor de liceu la Turda, după care a trăit în Bucureşti ca redactor al unor reviste maghiare de cultură. În perioada 1990-1992 a îndeplinit funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii. În continuare a predat literatură comparată la Universitatea „Babeş-Bolyai” până la pensionare.

    Printre altele, este autorul unor volume de eseuri în limba maghiară (Dávid parittyája, 1979; Montaigne köpenye, 1985) şi al unui volum de studii despre tragedia greacă (A szent liget, 2005).

    Este traducătorul antologiei eseiştilor români interbelici şi a literaturii memorialistice din aceeaşi perioadă (Korszellem és önismeret, 1988; Emlékezni jöttem, 2003). A mai tălmăcit cărţi semnate de Radu Enescu, Andrei Pleşu, Neagu Djuvara. Ultimul volum al lui Horváth Andor a apărut în 2016 în limba română: Carte de vizită în care autorul povesteşte cum a devenit maghiar. A fost mai mulţi ani de zile colaborator al Redacţiei Minorităţi din cadrul societăţii Române de Radiodifuziune.

    RADOR – 9 aprilie