Aeroporturile din Germania paralizate de grevă

În Germania, sute de zboruri au fost anulate astăzi cu plecare de pe aeroporturi din Frankfurt, München, Köln şi Bremen. Cel mai important sindicat al funcţionarilor publici, Verdi, solicită o majorare cu 6% a salariilor, dar nu mai puţin de 200 de euro, pentru aproximativ 2,3 milioane de angajaţi pe care îi reprezintă.

Acțiunile de protest afectează aproximativ 100.000 de pasageri și duc la perturbarea serioasă a traficului aerian din republica federală. Mai multe autorități locale au anunțat că grădinițele, firmele de salubritate, băncile de economii, administrația publică, spitalele și transportul maritim și-au suspendat activitatea. De asemenea, la Köln, Essen și Bonn transportul în comun este paralizat. Șeful Verdi, Frank Bsirske, a declarat că grevele transmit un semnal limpede către angajatori care sunt așteptați să prezinte o ofertă pe baza căreia să fie găsită o soluție bună pentru angajați. Economia Germaniei trăiește vremuri de aur când, dacă nu acum poate fi îmbunătățită substanțial situația lucrătorilor – a declarat liderul organizației, amenințând că dacă negocierile nu conduc la un rezultat rezonabil, protestele se vor intensifica. De regulă, în Germania, astfel de greve de avertisment care însoțesc negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă durează câteva ore. Numai dacă tratativele se împotmolesc, sindicatele recurg la greve de durată. A treia rundă de negocieri dintre sindicatul Verdi și companii începe duminică, la Potsdam.

Până acum, aceste mişcări sindicale nu au afectat cursele aeriene, care au legătură cu România – potrivit site-ului TAROM. Pentru Franţa însă, Ministerul român de Externe a emis o atenţionare de călătorie, iar cei aflaţi în dificultate se pot adresa misiunilor diplomatice de la Paris.(Corespondență de la Vlad Drăghicescu)./eradu/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -10 aprilie2018