2018. április 11

Eugen Teodorovici az EU gazdasági és pénzügyi biztosával tárgyalt Brüsszelben

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az adócsalás leküzdéséről és az EU Tanácsa soros elnökségének jövő évi, Románia általi  átvételéről tárgyalt kedden, Brüsszelben, Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztossal. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a román gazdaság alakulása a megbeszélések további fontos témáját képezte. Megjegyzendő, hogy Románia azon országok kategóriájához tartozik, amelyek nem küzdenek egyesúlyzavarral, amely korlátokat szabna a gazdasági fejlődésnek.Végleges adatok szerint Románia a tavaly 6,9%-os gazdasági növekedést könyvelt el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

Minority SafePack: iktatta az aláírásokat a nemzeti hatóságnál az RMDSZ

Az RMDSZ szerdán iktatta az Országos Népesség-nyilvántartási Igazgatóságnál a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés (MSPI) romániai aláírásait.Mint Kelemen Hunor elmondta, az őshonos kisebbségek európai szintű védelmét szorgalmazó Minority SafePack kezdeményezést Romániában több mint háromszázezer aláirással támogatták. Az RMDSZ elnöke bízik abban, hogy nem születik elutasító politikai döntés a következő három hónapban és csakis a kötelező adminisztratív vizsgálatot hajtja végre a nemzeti hatóság. A kezdeményezők szerepe most az, hogy a tagállamok államfőit és kormányait meggyőzzék arról, hogy az MSPI nem a többségi társadalmak ellen irányul, fűzte hozzá az RMDSZ elnöke (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

A képviselők elutasitották a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó RMDSZ-javaslatot

Szerdán a képviselőház elutasitotta  a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár-Terza József háromszéki képviselő egyéni törvénykezdeményezésként iktatott a képviselőházban. A törvénytervezet ellen szavaztak a Mentsük meg Romániát (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP), valamint a nem magyar kisebbségek frakciójának képviselői. A tervezetről a szenátus – mint döntő fórum – fogja meghozni a végső döntést. Az RMDSZ frakciójának három képviselője az autonómiaigény jogossága, a felszólaló kilenc román képviselő, illetve a nem magyar kisebbségi frakciójának szószólója annak megalapozatlansága és elutasítása mellett érvelt. „A törvénytervezet javasalatai nem irányulnak Románia területi integritása ellen”, hangsúlyozták az RMDSZ képviselői, mig Kulcsár-Terza József-György megerősitette, hogy nem kérik Románia határainak módositását. „Csak Székelyföld területi autonómiáját akarjuk a román állam területén belül, mint ahogy ezt a Gyulafehérvári Nyilatkozatban is megigérték nekünk. Ha a Gyulafehérvári Nyilatkozatot nem tartjuk tiszteletbe, sem nekünk, magyaroknak, és sem a románoknak nincs mit ünnepelnünk ebben az évben”, mondotta a háromszéki képviselő.Vasile Suciu szociáldemokrata képviselő kijelentette, hogy a PSD nem támogatja az RMDSZ törvénytervezetét. Vasile Suciu a koalíció és az RMDSZ jó együttműködését hangsúlyozta, és arra intette képviselőtársait, hogy ne mélyítsék a románok és magyarok közti szakadékot szenvedélyes felszólalásaikkal a centenárium évében. A liberálisok szerint a törvényjavaslat megszegi az alkotmányos előirásokat, az Európai Unió törvényeit és a nemzetközi jogot. Angelica Fodor, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa szerint a „speciális és nagyobb önrendelkezési jogok megadása a Románia Alkotmánya által el nem ismert, kimondottan etnikai kritériumok alapján szervezett területi-közigazgatási egységnek azt jelenti, hogy egyetértünk ugyanazon állam területén élő állampolgároknak biztositott egyenlő bánásmód megsértésével”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)

Ismertették Romániáról készült EB-jelentést

„Románia uniós átlag feletti gazdasági növekedést könyvel el, de e növekedés főleg a fogyasztásra épül. Ugyanakkor még mindig nem szüntek meg a társadalmi egyenlőtlenségek és megtörténhet, hogy az ország nem tudja tartani a vállalt 3 százalékos költségvetési hiányt”, nyilatkozta Angela Cristea, az Európai Bizottság romániai képviselője az országjelentés ismertetése alkalmából. Ezzel szemben Eugen Teodorovici pénzügyminiszter meggyőződésének adott hangot, hogy Románia nem lépi túl a költségvetési deficitet. Teodorovici elismerte, hogy a román gazdaság fő hajtóereje a fogyasztás, „amit meg kell változtatni”. Mint hozzáfűzte, ennek érdekében befektetést ösztönző intézkedéseket hoznak, a közbeszerzések legegyszerűsitése és hatékonyságának növelése révén.A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy Romániának is ki kell dolgoznia egy jelentést, amelyben értesiti az Európai Uniót azokról az aspektusokról, amelyek elégedetenséget váltanak ki a más uniós tagállamokkal fentartott kapcsolatában, és példaként  emlitette a konkurenciával kapcsolatos problémákat, és a Schengeni térségbe való belépést (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.11)/rganciu

Rozalia Ganciulescu