Un alt ziar influent din Ungaria a fost închis

După închiderea publicației „Népszabadság”, un alt ziar cu tradiţie îşi încetează activitatea în Ungaria. „Magyar Nemzet” a apărut pentru prima dată la data de 25 august 1938 şi pentru ultima dată astăzi, 11 aprilie 2018. Concomitent a încetat și emisia postului de radio „Lánchíd”, iar canalul de televiziune „Hír TV” îşi reduce numărul de angajaţi. În spatele anunţului poate să existe o luptă politică între premierul maghiar Orbán Viktor, proaspăt câştigător al alegerilor parlamentare şi fostul său prieten, Simicska Lajos. Există însă posibilitatea ca ziarul să fie totuşi salvat prin schimbarea proprietarului. Politicianul Ungár Péter de la partidul de opoziţie Lehet Más a Politika (LMP) ar putea să fie noul proprietar al trustului de presă.

Antecedente

Nu este lipsit de importanţă să reamintim că în urmă cu 80 de ani ziarul Magyar Nemzet a apărut ca urmare a scindării colectivului redacţional al publicaţiei „Magyarság”, după ce acest ziar şi-a declarat orientarea naţional-socialistă. Începând cu anul 2000, ziarul a intrat în proprietatea omului de afaceri Simicska Lajos. Acesta a fost prietenul din coplărie al lui Orbán Viktor. Au făcut împreună armata şi facultatea, iar amândoi împreună au fondat partidul Fidesz. În urma înţelegerii dintre cei doi, Simicska s-a lansat în afaceri, iar Orbán Viktor în politică. În perioada primei guvernări Fidesz, Simicska a beneficiat de un substanţial sprijin politic. Acesta a fost eternul câştigător al achiziţiilor publice organizate de instituţiile de stat, indiferent că a fost vorba despre construcţia de drumuri, autostrăzi sau organizarea de evenimente. Pentru a contracara ceea ce numea Fidesz „ponderea excesivă a presei de stânga”, în anii 2000 Simicska a început să-și construiască un imperiu media. Atunci a cumpărat ziarul Magyar Nemzet, a creat televiziunea Hír TV, săptămânalul Heti Válasz şi altele. De menţionat că Simicska a achiziționat cea mai mare parte a presei de limbă maghiară din Transilvania.

Simbioza Orbán în politică – Simicska în afaceri a funcţionat perfect până în anul 2014, când între cei doi au apărut disensiuni din cauza faptului că prim-ministrul i-a eliminat pe oamenii lui Simicska din poziţiile-cheie ale partidului şi statului. Neînţelegerile au continuat când presa lui Simicska nu a primit contracte de publicitate de la guvern. Data de 26 februarie 2015 este cunoscută în presa maghiară drept „Ziua-G”, atunci când Simicska s-a întors în mod public împotriva fostului său prieten Orbán Viktor, folosind la adresa lui Orbán expresii care nu se pot reda în mod public. În scurt timp. acesta l-a acuzat pe premier că în perioada satisfacerii stagiului militar a fost racolat de către serviciile secrete ale regimului comunist şi că documente care atestă acest fapt există şi la Moscova. După Ziua-G Simicska s-a apropiat de formaţiunea Jobbik, un partid care a îmbrăţişat idei de extremă dreaptă, dar care în urmă cu doi ani s-a reorientat spre centrul eşichierului politic.

În urma ruperii legăturilor dintre cei doi, Guvernul Orbán a încercat să preia imperiul media din mâinile lui Simicska. În ceea ce priveşte presa maghiară din România, această operaţiune a fost un succes.

Magyar Nemzet – vârful de lance al presei antiguvernamentale

În special după ce Jobbik a devenit principalul concurent al Fidesz, media din subordinea lui Simicska s-a specializat în demascarea afacerilor de corupţie ale Guvernului Orbán. Magyar Nemzet a fost în avantgarda acestora. Ziarul şi-a creat o echipă care se ocupa de investigaţii jurnalistice. Acestea au scris despre vânătoarea de reni a viceprim-ministrului Semjén Zsolt din Suedia (ulterior proprietarul animalului împuşcat de oficialul maghiar a sesizat poliţia) şi despre faptul că fostul primar al oraşului Debreţin – Kósa Lajos – în prezent ministru însărcinat cu dezvoltarea municipiilor – a primit 4,3 miliarde de euro de la o femeie ca să-i cumpere acţiuni de stat.

Despre culisele politice

În mod oficial, închiderea publicației Magyar Nemzet şi a postului de radio Lánchíd are la bază motive strict economice. Este cunoscut faptul că după Ziua-G, afacerile lui Simicska au devenit ţinte ale organelor de control ale statului, între firmele omului de afaceri şi instituţiile statului maghiar fiind în derulare mai mult de 100 de litigii. Este posibil să existe constrângeri de ordin financiar, având în vedere că nici în Ungaria presa nu este o afacere rentabilă. Pe de altă parte însă şi în cazul închiderii celui mai mare cotidian maghiar, Népszabadság, au fost invocate motive financiare, dar faptul că acţiunile firmei Mediaworks (cea care a editat Népszabadság) au ajuns la primarul din Felcsút şi omul de afaceri Mészáros Lőrinc, un alt prieten al lui Orbán Viktor, indică şi o intervenţie politică. Mai mult decât atât, în discursul său cu ocazia sărbătoarei naţionale din 15 Martie, Orbán Viktor a declarat că: „ desigur că după alegeri, ne vom lua revanşa în sens moral, politic şi juridic.” Având în vedere că anunţul privind închiderea Magyar Nemzet vine la două zile după alegeri, există speculaţii în presa maghiară că desfiinţarea ziarului face parte din revanşa amintită de premier. Prim-ministrul însă nu a dorit să comenteze cazul Magyar Nemzet. După cum a spus, el nu se ocupă cu probleme de afaceri şi e treaba investitorilor să se ocupe de ziar.

Există vreo salvare?

Potrivit informaţiilor cotidianului maghiar Népszava, politicianul Ungár Péter a făcut o ofertă pentru cumpărarea publicaţiilor Magyar Nemzet şi Heti Válasz, precum şi pentru achiziţionarea postului de radio Lánchíd. Ungár Péter este membru al partidului de opoziţie LMP (cel care abia a depăşit pragul electoral şi a intrat în parlament la alegerile de duminică). Acesta este moştenitorul unei averi considerabile, şi coproprietarul acţiunilor majoritare ale firmei Pió-21 SRL., cea care în anul 2016 a avut un profit net de 2 milioane de forinţi (6235 de euro). Ungár Péter și-a confirmat pe pagina sa de Facebook intenţia de „a cumpăra şi a susţine” Magyar Nemzet, Heti Válasz şi Lánchíd Rádió.

Székely Ervin, Rador