Controverse între forţele politice cu privire la concluziile din Raportul GRECO

Ministerul Public consideră că raportul GRECO vine să confirme avertismentele repetate ale ministerului în legătură cu modificările aduse legilor justiţiei. Este şi părerea politicienilor din opoziţie. Reprezentanţii puterii susţin, însă, în continuare, că schimbările propuse nu încalcă independenţa justiţiei.

Reporter: Alina Bordeiaşu – Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD, Eugen Nicolicea, spunea că legile justiţiei nu încalcă independenţa magistraţilor, iar acest lucru a fost decis de Curtea Constituţională. Puţinele articole declarate neconstituţionale au vizat alte aspecte, mai spunea Eugen Nicolicea, care admitea că este posibil ca, la întâlnirea cu reprezentanţii GRECO, parlamentarii români să nu fi explicat aşa cum trebuie aceste chestiuni.

Eugen Nicolicea: Majoritatea articolelor au fost declarat constituţionale, pe cale de consecinţă nu afectează independenţa judecătorilor şi a procurorilor, iar puţinele articole care au fost declarate neconstituţionale au fost declarate pe alte motive.

Reporter: În schimb, PNL susţine că ţara noastră nu poate ignora Raportul GRECO.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: Am luat decizia să-l convocăm pe ministrul justiţiei în cadrul procedurii „Ora Guvernului”, pentru a prezenta Senatului şi opiniei publice, domnul Tudorel Toader, ce are de gând să facă ca ministru al justiţiei, ţinând cont de concluziile prezentate în Raportul GRECO şi mai ales în ce măsură este dispus să renunţe la girarea asaltului sistematic pe care-l fac formaţiunile de guvernământ, PSD şi ALDE, împotriva independenţei justiţiei şi împotriva luptei împotriva corupţiei.

Reporter: Reprezentanţii GRECO s-au arătat îngrijoraţi mai ales de crearea noii secţii speciale de procurori, care să investigheze delictele din sistemul judiciar.

Realizator: Raportul GRECO este şi subiect de dezbatere la Radio România Actualităţi, la emisiunea „Probleme la zi”, după Radiojurnalul orei 13:00./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 aprilie