2018. április 13

Bűnvádi eljárást indithat a román ügyészség Ion Iliescu, Petre Roman és  Gelu Voican Voiculescu ellen
Klaus Iohannis államfő engedélyezte a bűnvádi eljárás megkezdését az 1989-es forradalom három meghatározó vezetője: Ion Iliescu volt államelnök, Petre Román volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes ellen, a emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény gyanújával. Megjegyzendő, hogy Augustin Lazăr legfőbb ügyész azért kérte előzőleg az elnök engedélyét, mert a román törvények szerint a vádhatóság csak akkor indíthat nyomozást volt kormánytagok ellen, ha ahhoz az államfő is beleegyezését adja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)
Mihai Fifor védelmi miniszter ezen a héten Afganisztánba látogatott
Mihai Fifor védelmi miniszter munkalátogatást tett ezen a héten Afganisztánban, a román fegyveres erőket vezető több tábornok és tiszt kiséretében. Két napos látogatása soran Fifor minisztert tájékoztatták a román katonák kandahari küldetéséről. A tárcavezető elbészelgetett a katonkákkal, akik beszámoltak a problémákról, melyekkel szembesülnek, valamint a felszerelések és a harci technika állapotáról, tájékoztatott közleményében a védelmi minisztérium. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)
A regionális politikáért felelős uniós biztos a kohéziós politika jövőjéről tárgyalt az európai alapokért felelős miniszterekkel
Az Általános Ügyek Tanácsának luxemburgi ülésén Corina Creţu regionális politikáért felelős uniós biztos a kohéziós politika jövőjéről tárgyalt az európai alapokért felelős miniszterekkel. A román rádió tudósitójának Corina Creţu elmondta: „Az UE költségvetéséről mindig nehéz viták folynak, de most még inkább, mivel új problémákkal szembesülünk, miután Nagy-Britannia úgy döntött, hogy lemond uniós tagságáról. Meg kell vizsgáljuk, hogy hogyan oldjuk meg a problémát Nagy-Britannia nettó költségvetési hozzájárulása nélkül. Az ülésen az uniós tagállamok miniszterei kifejtették véleményüket és valamennyien azon voltak, hogy folytatni kell a regionális politikát. A minisztereket arra kértem, hogy beszéljék meg az Európai Bizottságban országaikat képviselő reprezentánsokkal az uniós költségvetésbe való hozzájárulás növelését. Mostanig Németország, Franciaország és Románia nyilvánitotta ki ez irányú készségét”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)
Betilthatják az elektromos cigaretták használatát a zárt, nyilvános helyeken
A szenátushoz benyújtott törvényjavaslat szerint betilthatják az elektromos cigaretták használatát a zárt, nyilvános helyeken. A Mentsük meg Romániát (USR), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) parlamenti tagjai által aláirt dokumentum a dohányzás fogalmának a meghatározását javasolja.  A jelenlegi törvény értelmében dohányzásnak számít a dohány elégetése és az ebből keletkező füst belélegzése. A most benyújtott törvénytervezet  szerint dohányzás alatt a cigarettákban vagy a pipában található dohány elégetését és ezek füstjének szándékos belélegzését, valamint az elektromos cigaretta típusú és a dohányt felmelegítő eszközök által kibocsátott aeroszolok belélegzését értjük, magyarázta Cristian Ghică USR-szenátor. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)
Demeny Andrei – Rador