Secretarul general al ONU avertizează că situaţia din Orientul Mijlociu este „în haos”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că războiul rece a revenit în toată puterea. Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, Antonio Guterres a declarat că mecanismele tradiţionale pentru gestionarea riscului de escaladare nu par să mai fie prezente şi a adăugat că situaţia din Orientul Mijlociu este „în haos”, cu ramificaţii alarmante.

„Tensiunile tot mai mari şi inabilitatea de a se conveni un compromis în stabilirea unui mecanism de tragere la răspundere duce cu siguranţă la o escaladare militară în toată regula. În cadrul întâlnirilor cu dumneavoastră, am reiterat profundele mele îngrijorări despre riscurile impasului actual şi am subliniat necesitatea evitării scăpării de sub control a situaţiei”.

În urma discursului său, ambasadorul Rusiei a declarat că SUA, Franţa şi Marea Britanie au ca interes doar înlăturarea guvernului sirian şi izolarea Rusiei. Ca răspuns, ambasadorul SUA a acuzat Moscova că îşi bate joc de standardele internaţionale în privinţa folosirii armelor chimice, relatează corespondentul BBC./cstoica/denisse

BBC SERVICIUL MONDIAL – 13 aprilie