Situaţia din Siria devine fierbinte

Criza din Siria devine din ce în ce mai periculoasă după ce miercuri, preşedintele Statelor Unite  Donald Trump a amenințat cu lovituri aeriene asupra Damascului.

Secretarul general al ONU, António Guterres a facut apel la statele membre ale Consiliului de Securitate să facă eforturi pentru a evita agravarea situaţiei. Diplomatul portughez şi-a exprimat îngrijorarea din cauza faptului că cei cinci membrii ai CS sunt dezbinaţi. „Am urmărit în continuu evenimentele în acest for şi trebuie să constat cu regret: Consiliul de Securitate nu a reuşit să ajungă la un consens în problema siriană” – a declarat Guterres citat de site-ul UN News. A mai adăugat că nu e permis să uităm că scopul ONU este acela de a pune capăt suferinţelor groaznice îndurate de poporul sirian.

Așa cum era de așteptat, în şedinţa de marţi Rusia a uzat de dreptul de veto împotriva propunerii de hotărâre înaintată de Statele Unite, care ar fi condamnat regimul din Damasc pentru că după toate probabilităţile a utilizat arme chimice. Ceilalţi membri ai CS însă au împiedicat adoptarea a două propuneri ale Rusiei. Dezbaterile în CS au continuat şi noaptea trecută, însă cei cinci membrii nu au reuşit să depăşească impasul. Preşedintele Trump a ameninţat miercuri  pe twitter că va recurge la represalii pentru utilizarea armelor chimice şi a lansat un avertisment şi la adresa Rusiei pentru sprijinirea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dimitri Peskov – citat de KRCR News – şi-a exprimat îngrijorarea spunând că situaţia din Siria poate să se destabilizeze. În acelaşi ton sumbru a caracterizat situaţia și ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebessia, afirmând că „ne găsim în faţa unor evenimente foarte triste”. Ambasadorul Rusiei în Liban, Alexander Sassipkin a vorbit şi mai deschis despre ce va urma: vor fi distruse nu doar rachetele americane, în eventualitatea în care vor fi lansate asupra Siriei, dar şi locurile de unde au fost trase – scrie agenţia de ştiri rusă Interfax citată de Deutsche Welle. Această declaraţie proiectează deja posibilitatea unui conflict deschis între Statele Unite şi Rusia. Pe de altă parte însă, referitor la criza siriană, Peskov a declarat ieri că nu au fost întrerupte canalele de comunicaţie dintre Rusia şi Statele Unite.

Potrivit The New York Times purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders a afirmat că Moscova poartă o răspundere pentru atacul asupra oraşului Dúma. A adăugat însă că momentan nu a fost luată nicio decizie privind un eventual atac cu rachete împotriva Siriei. Miercuri seara (potrivit fusului orar din America) ministrul apărării, James Mattis şi directorul CIA, cel care este candidat la funcţia de ministru de externe, Mike Pompeo au discutat la Casa Albă despre urmatorii paşi pe care îi va face administraţia americană. Este cunoscut faptul că Pompeo este adeptul unei atitudini dure faţă de Rusia. Acesta a afirmat recent în faţa Senatului că agresivitatea Moscovei pe plan internaţional este şi rezultatul politicii prea blânde a Statelor Unite. Pompeo a lăsat să se înţeleagă că SUA pregăteşte noi măsuri împotriva Rusiei, printre altele s-ar putea să-i expulzeze din nou pe diplomaţii ruşi. Potrivit opiniei lui Pompeo, în strategia privind siguranţa naţională a administraţiei Trump Rusia, pe bună dreptate a fost calificată drept o ţară care reprezintă un pericol pentru Statele Unite. Potrivit surselor de la Ankara – citate de The New York Times – miercuri seara Donald Trump a purtat o discuție telefonică cu preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan, în cadrul căreia fiecare şi-a prezentat propriul său punct de vedere. Alte aspecte ale discuţiilor nu au fost menționate. Contactul dintre cei doi însă ar putea fi interesant, dacă ne gândim că Turcia ca stat membru NATO se apropie din ce în ce mai mult de Moscova.

Între timp, presa rusă scrie că forţele guvernamentale au ocupat în întregime fieful rebelilor, Gutha de Est. Pe clădirile oraşului Dúma – care după toate probabilităţile a fost atacată săptămâna trecută cu arme chimice – au arborat steagul guvernului sirian. Generalul rus Iuri Ievtuşenko, şeful centrului rus care are misiunea de a restabili pacea în Siria, a declarat că aceasta înseamnă că forţele guvernamentale au preluat controlul asupra regiunii. Televiziunea publică din Rusia a difuzat imagini cu oameni veseli, care sărbătoresc pe ruinele oraşelor. Ievtuşenko a adăugat că asistăm la un eveniment important în istoria Siriei. Agenţia de ştiri Ria Novosti a transmis că poliţiştii ruşi au început patrularea în oraşul Dúma şi că în scurt timp vor restabili ordinea şi pacea. Înainte de sosirea lor însă, mii de rebeli au părăsit oraşul. Evacuarea lor s-a făcut tot cu ajutor rusesc.

Nu doar Rusia şi Statele Unite stau faţă în faţă în Siria. Guvernul britanic a discutat ieri despre situaţia critică din această ţară şi a decis pregătirea submarinelor pentru un eventual atac cu rachete împotriva Siriei. Şi Franţa analizează posibilitatea unui atac împotriva Siriei, decizia în acest sens poate să fie luată în zilele următoare. În Damasc oamenii consideră că vor fi atacaţi  cu siguranță cu   rachetele americane, astfel încât s-a început evacuarea oamenilor din mai multe clădiri.

Székely Ervin, Rador