La Madrid începe „Un secol de cinema românesc”

La Madrid începe astăzi „Un secol de cinema românesc”, o retrospectivă a cinematografiei româneşti, de la primul lungmetraj, până la debuturile regizorilor „Noului Val” în anii 2000. Până la sfârşitul lunii mai, Cinemateca spaniolă va găzdui proiecţiile a mai 12 filme, printre care „Hotel de lux”, realizat de Dan Piţa, premiat cu „Leul de argint” la Veneţia în anul 1992 sau „Restul e tăcere” de Nae Caranfil. Cu detalii, Annamaria Damian.
Reporter: Retrospectiva începe cu filmul „Hotel de lux”, regizat de Dan Piţa, premiat cu „Leul de argint” la Veneţia în anul 1992. După proiecţie, regizorul Dan Piţa şi criticul de film spaniol Roberto Cueto, vor intra în dialog cu publicul prezent. Institutul Cultural Român de la Madrid şi Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual, organizatorii evenimentului, au mai selecţionat pentru această retrospectivă, între altele, „Răscoala” de Mircea Mureşean, secvenţe de Alexandru Tatos şi „A fost sau nu a fost” de Corneliu Porumboiu.
Reporter: Retrospectiva va fi reluată la toamnă în regiunea Andaluzia, din sudul Spaniei, unde vor fi proiectate 26 de filme româneşti, a mai transmis Annamaria Damian./mnecula/avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 aprilie