Românii din străinătate care trimit peste 1.000 de euro în ţară ar putea fi obligaţi să justifice provenienţa banilor

Realizator: Românii care trimit peste 1000 de euro în ţară trebuie să aibă şi documente care să indice provienţa banilor. Altfel, vor fi confiscaţi. Vorbim despre un proiect al Oficiului pentru Combaterea şi Prevenirea Spălării Banilor menit să combată finanţarea terorismului. Senatorul PNL, Florin Cîţu, spune însă că miza ar fi confiscarea sumelor nejustificate, pentru că de fapt nu sunt bani la bugetul de stat.
Reporter: Florentina Bălăşoiu – Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, susţine că proiectul prin care românii din străinătate trebuie să justifice sumele de peste 1.000 de euro trimise în ţară face parte din transpunerea unei prevederi europene. Totodată, spune ministrul, România nu este singura ţară membră a UE care nu a adoptat până în acest moment această lege şi nu crede că românii care muncesc peste hotare şi trimit bani acasă au de-a face cu acte de terorism. Totuşi, dacă proiectul care este pus în dezbatere publică urmează să se şi materializeze, acesta prevede sancţiuni, vorbim de amenzi care pornesc de la 20.000 şi ajung până la 150.000 de lei. În prezent, datele oficiale arată că sunt peste patru milioane de români care muncesc în străinătate, jumătate dintre aceştia cu acte în regulă. De regulă, românii şi-au găsit locuri de muncă în ţările membre ale UE. Italia este pe primul loc, urmează Spania. Nu îi uităm nici pe cei 230.000 de români din Marea Britanie pe care îi regăsim în domenii precum producţie, retail sau sănătate.
Florin Cîţu: Vor să spună că sunt bani obţinuţi ilegal şi să-i confişte. Asta vor ei. Pe ei nu-i încălzeşte un impozit. Ei vor să-i confişte. Aici este marea problemă. Dacă trimiţi cash, de exemplu, şi nu stai toată ziua să trimiţi documentele, vor spune că nu poţi să-i justifici şi ţi-i confiscă. Vor spune că banii care vin de acolo sunt „bani negri”, poate îi leagă şi de siguranţa naţională, ca să nu mai zică nimeni nimic.
Reporter: Banii trimişi de românii din diaspora în ţară sunt un sprijin important pentru economie. În intervalul 2006-2015 în ţară au intrat 52 de miliarde de euro din munca aşa-zişilor „căpşunari”, în timp ce investiţiile străine în aceeaşi perioadă au fost de 41 de miliarde de euro./csimion/menescu

REALITATEA TV (15 aprilie)