LE POINT: De ce vrea România să-și golească închisorile

 

Se pregătește o amnistie masivă, motivată de condițiile de detenție.
De ea ar putea profita criminalii și politicienii corupți, aliați ai guvernului

LE POINT (Franța), 13 aprilie 2018 – Condamnat în România pentru șantaj și tentativă de omor, Adrian Preda trăiește liniștit în Regatul Unit, unde a fugit în 2016, după condamnarea sa. Acest bărbat de 36 de ani este o mică vedetă în mediul bandiților români. Membru al „Clanului Sportivilor”, o bandă de huligani pasionați de fotbal și care s-a dedat la tot soiul de violențe, el și-a găsit refugiu la Londra, unde face obiectul unei cereri de extrădare din partea poliției române.

Însă acest personaj din lumea delicvenței nu este pregătit să se predea. El a decis să inițieze un proces contra statului român și acuză autoritățile din țara sa de origine că nu-i asigură condiții de detenție decente. „Ești liber să pleci”, i-a spus judecătorul britanic Robin Mc Phee pe 6 aprilie, după ce îl audiase pe gangsterul român. Cireașa de pe tort este că Adrian Preda a obținut chiar și rambursarea unei amenzi primite pentru felul în care își parcase BMW-ul în apropierea tribunalului, în valoare de 56 de lire sterline.

 

Amnistie masivă

 

Argumentul forte al apărării sale se bazează pe discursul ministrului român al justiției, Tudorel Toader, care critică starea deplorabilă a închisorilor din țara sa. „Închisorile românești sunt supraaglomerate”, a declarat el în ianuarie. „Eu nu cred că este rezultatul unei creșteri a numărului de infracțiuni. Cauza acestui fenomen este mai degrabă o legislație penală incoerentă.” Ministrul român are un plan: o amnistie masivă a deținuților condamnați după 2013. De ce 2013? Este anul în care Partidul Social Democrat (PSD) român, aliat cu liberal-democrații, a venit la putere. De atunci, mii de primari, funcționari publici deputați, senatori și alte personalități politice, în mare lor majoritate din partidul de guvernare, au ajuns victimele unei campanii „mâini curate” purtate de parchetul anticorupție al țării.

O amnistie pe motiv de condiții proaste de încarcerare le-ar pica numai bine oamenilor politici condamnați pentru corupție. Ministrul justiției s-a gândit totodată și la un mic cadou, sub forma unor compensații pentru anii lor întunecați petrecuți în închisoare: plata a aproximativ 6 euro pentru fiecare zi de detenție. O mină de aur într-o țară în care salariul minim este de 400 de euro. Această idee a provocat furia sindicatului gardienilor de închisori. „Dacă statul român vrea să-i plătească pe hoți, pe corupți și pe criminali, poate ar putea să le plătească niște compensații și victimelor care au suferit consecințele actelor lor infracționale”, se afirmă în comunicatul sindicatului.

 

Instituțiile europene în alertă

Dezbaterea pe tema închisorilor se înscrie în cadrul mai larg al unei reforme a codului penal, care ar trebui să pună capăt campaniei anticorupție purtate de procurori. PSD vrea să-i salveze cu orice preț pielea șefului său, Liviu Dragnea, care nu poate deveni premier din cauza unei condamnări penale la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală. Această reformă ar trebui să permită radierea cazierului său judiciar, și orice pretext este bun pentru oprirea campaniei anticorupție.

Această situație a pus în stare de alertă instituțiile europene. Pe 10 aprilie GRECO (Grupul de State Contra Corupției), organ al Consiliului Europei, a publicat un raport extrem de critic la adresa reformelor din justiție dezbătute de parlamentul român. Condițiile proaste de detenție sunt utilizate drept pretext pentru a li se salva pielea anumitor politicieni. Mediul criminalității va avea și el de profitat. La Londra, Adrian Preda a înțeles foarte bine acest lucru, și există riscul ca și alții să-i urmeze exemplul.

Articol de Mirel Bran (corespondent la București)

Traducere: Andrei Suba