Martin Ambros, stagiu de pregătire cu România B

Selecționerul Martin Ambros a sunat adunarea, duminică seara, pentru 20 de jucătoare din Liga Florilor susceptibile de a face parte din echipa națională în acest ciclu olimpic.

Deși acțiunea programată de FRH nu are loc într-o săptămână internațională, tehnicianul iberic a lăsat preț de 3 zile munca la Gyor pentru a vedea potențialul celor mai în formă handbaliste din competiția internă care nu au evoluat în victoria de la Cluj contra campioanei olimpice Rusia.

Venit direct de la aeroport la Sala Floreasca, Ambros le-a explicat jucătoarelor filozofia sa despre handbal și le-a ținut un discurs motivațional. „România are nevoie de voi. Trebuie să fiți pregătite în orice moment să luptați pentru echipa națională!”

Tehnicianul iberic le-a exemplificat jucătoarelor câteva idei tactice din strategia sa. „Jucați mai mult cu mintea, anticipați mereu mișcarea adversarelor” și „Pe semicerc scopul nu e să <<omorâm pivotul>>, ci să stopăm faza de atac și să recuperăm mingea”.

„Poarta echipei naționale este deschisă pentru oricine, indiferent de vârstă. E important să le explic fetelor sistemul de joc al echipei naționale, astfel încât ele să fie deja pregătite atunci când vom apela la ele. Pe viitor vom încerca să stabilim și meciuri internaționale pentru România B”, a precizat selecționerul Martin Ambros.

„Jucătoarele românce din Liga Florilor au progresat de la an la an. Vin din spate fete tinere, talentate și cu abilități foarte bune. Este o mândrie să fiu la echipa națională, chiar dacă momentan la România B. Visez să ajung la Olimpiadă în 2020”, a spus Ana Maria Țicu, centrul de la SCM Craiova, echipă calificată în finala Cupei EHF.

„Este o mare onoare pentru noi să lucrăm cu Martin Ambros. Muncim zilnic pentru șansa de a merge la România A. Muncim zilnic cu gândul să prindem lotul pentru EURO. Este benefică schimbarea de generații și în opinia mea ar putea veni chiar mai multe fete din spate”, a spus pivotul Daniela Rațiu (CSM Bistrița), jucătoare ce a prins lotul lărgit pentru meciul cu Rusia, dar nu a evoluat.

Lotul România B convocat de selecționerul Martin Ambros

  • Portari: Alexandra Prodan (U Cluj), Mădălina Ion (AHCSM Slobozia), Cristina Enache (Minaur Baia Mare)
  • Extreme stânga: Hermina Stoicănescu (CSM Slatina), Alexandra Orsivschi (CSM Bistriţa)
  • Interi stânga: Larisa Tămaş (HC Zalău), Andreea Adespii (HCM Rm. Vâlcea), Sonia Vasiliu (U Cluj)
  • Centri: Maria Gavrilă (HCM Rm. Vâlcea), Ana Maria Ţicu (SCM Craiova), Szilvia Szabo (CSM Bistrița)
  • Interi dreapta: Adina Cîrligeanu (CSM Slatina), Laura Popa (Corona Brașov), Ştefania Lazăr (CSM Slatina), Anca Polocoşer (CSM Roman), Nicoleta Tudor (SCM Craiova)
  • Extreme dreapta: Cristina Boian (U Cluj), Andreea Taivan (CSU Danubius Galaţi)

• Pivoţi: Lorena Ostase (CSM Slatina), Daniela Raţiu (CSM Bistriţa)

RADOR – 16 aprilie