Pentru 2019, FMI se aşteaptă la o încetinire semnificativă a creşterii PIB-ului României

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia României va avea o creştere mai mare în acest an faţă de estimările anterioare şi se va situa pe locul doi în topul performanţelor economice europene. Pentru 2019, FMI se aşteaptă însă la o încetinire semnificativă a creşterii PIB-ului României.
Reporter: Costin Grigore – „În cel mai recent raport privind persepectivele economiei mondiale, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei României în 2018, de la 4,4 la 5,1%. Ar fi cea mai bună evoluţie din Europa după cea a Maltei. A fost însă revizuită în sus şi prognoza privind rata inflaţiei, pană la aproape 5%, cu 1,4 procente mai mult decât se estima în octombrie anul trecut. Ritmul de creştere al preţurilor se va atenua anul viitor, când instituţia financiară internaţională se aşteaptă şi la o încetinire a creşterii Produsului Intern Brut până la 3,5%.  FMI a modificat şi prognoza privind deficitul de cont curent înregistrat de România, în creştere cu aproape un procent faţă de estimările anterioare”.
Pe ansamblu, Europa va înregistra o expansiune economică de 2,7% anul acesta, „iar Europa emergentă”, regiune unde este inclusă şi România, va consemna un avans al PIB de 4,3 procente în 2018, mai estimează FMI, în raportul „World Economic Outlook”./dursache/menescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 aprilie)