64% dintre români sunt mulţumiţi de accesul pe care îl au la medicamente

 64% dintre români sunt mulţumiţi în general de accesul pe care îl au la medicamente, chiar dacă nu le găsesc neapărat în prima farmacie în care intră. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, din care reiese că principalele nemulţumiri ale oamenilor sunt preţurile ridicate, posibilitatea de a deconta doar unele medicamente şi lipsa unora de pe piaţă în diverse momente. Directorul institutului, Adrian Moraru, care a prezentat studiul, spune că subfinanţarea şi procedurile de achiziţie a medicamentelor sunt printre cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul sanitar românesc:
Adrian Moraru: Problema este asta: că noi trăim în două Românii: România Bucureştiului cu farmacii la fiecare colţ de stradă şi România rurală, în care lucrurile astea sunt mult mai complicate şi din punct de vedere logistic şi al contractelor pe care îl au cu diverşi distribuitori. Problema asta cu lipsa de medicamente, cu adevărat, este una reală şi o să auziţi de ea din ce în ce mai mult. România are o populaţie îmbătrânită şi lipsurile astea se vor vedea mult mai grav.
Realizator: Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.894 de subiecţi, bolnavi cronic, în luna februarie 2018, precizează redactorul nostru Adriana Turea./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 aprilie)