La Palatul Victoria a avut loc reuniunea Comisiei naţionale de fundamentare a planului naţional de aderare la euro

Astăzi la Palatul Victoria a avut loc reuniunea Comisiei naţionale de fundamentare a planului naţional de aderare la euro. Andrei Şerban detaliază.

Reporter: Comisia     naţională de fundamentare a planului naţional  de aderare la zona euro s-a reunit din nou astăzi la Platul Victoria. La ea au participat cei doi copreşedinţi, premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Academiei Române, academician Ioan Aurel Pop, vicepreşedintele Comisiei, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reprezentanţi ai Administraţiei prezidenţiale, ai partidelor parlamentare, sindicatelor, ai patronatelor, ai structurilor asociative, ai societăţii civile şi ai mediului universitar. Premierul a subliniat că începând de astăzi reuniunile Comisiei naţionale vor fi doar întâlniri de lucru şi dezbateri pe tema unor prezentări elaborate de către specialişti, iar lucrările vor fi postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză la secţiunea dedicată Comisiei nationale pentru adoptarea monedei euro.

Preşedintele Academiei Române a subliniat că avem nevoie prin legislaţie şi politici publice, economice şi sociale să ne aliniem strategiei care asigură sustenabilitatea criteriilor de adoptare a monedei unice. În al doilea rând, demersul naţional al României trebuie să fie în concordanţă cu reformele UE în general şi cu cele ale Uniunii economice şi monetare în special.

În cadrul reuniunii au fost supuse spre dezbatere două comunicări. Una cu privire la problematica internă a aderării, iar cealaltă referitoare la experienţele altor ţări în pregătirea adoptării monedei euro. Academicianul Daniel Dăianu a susţinut că zona euro elimină riscul valutar şi aduce import de credibilitate. El a mai subliniat că este vital ca economia românească să fie cât mai robustă la momentul aderării, ceea ce înseamnă deficit bugetar structural de sub 1% din PIB, venituri fiscale de minimum 30% din PIB, reforme care să mărească eficienţa sectorului public şi dezvoltarea infrastructurii. În urma dezbaterilor, Comisia a subliniat ca începând cu următoarea şedinţă să analizeze pe capitole structura şi conţinutul Planului naţional de adoptare a monedei euro./fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 aprilie