2018. április 25

  • Viorica Dăncilă miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Izraelben
    Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdától két napos hivatalos látogatást tesz Izraelben, Benjámin Netanjáhú miniszterelnök meghivására. Szerda reggel Jeruzsálembe érkezett Liviu Dragnea képviselőházi elnök is, aki külön találkozik Izrael miniszterelnökével. A román kormányfő néhány órás találkozót tart Benjámin Netanjáhúval. A találkozó részét képezi a hivatalos fogadás után szervezendő munkaebéd. A megbeszélések napirendjén több bilaterális kérdés szerepel. Szerda délután Viorica Dancila megtekinti a jeruzsálemi Yad Vasem Holokauszt Emlékközpontot, ahol részt vesz a  holokauszt hat millió zsidó áldozatának emlékére szervezett ceremónián. A látogatás első napján, Viorica Dăncilă kormányfő Itzhak Herzoggal, a parlamenti ellenzék vezetőjével folytat megbeszéléseket, mig csütörtökön a jeruzsálemi görög orthodox pátriárkával találkozik. A Viorica Dăncilă vezette román delegáció részt vesz a kétoldalú kapcsolatok felvételének 70-ik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen is. Megjegyzendő, hogy a napokban Izraelben, országszerte ünnepi előadásokkal, tüzijátékokkal és légiparádéval ünnepelték a zsidó állam megalapitásának 70. évfordulóját. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)
    Megtartotta első ülését a nemzetbiztonsági törvények módositására létrehozott különbizottság
    A nemzetbiztonsági törvények módositására létrehozott különbizottság kedden megkezdte munkáját, az ellenzéki birálatok ellenére. Első ülésén a bizottság megválasztotta vezetőségét és elfogadta a működését meghatározó szabályzatot, miközben a liberálisok bejelentették, hogy az alkotmánybirósághoz fordulnak e bizottság létrehozása kapcsán. Claudiu Manda, bizottsági elnök közölte, céljuk az, hogy a nemzetbiztonsági törvények módositását befejezzék a parlamenti vakációig. A bizottság tagjai a nemzetbiztonság területén működő szolgálatoktól – ideértve az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsát is – kérni fogják, hogy az emlitett törvényeket módositó javaslataikat küldjék meg a parlamentnek, fűzte hozzá Claudiu Manda. Az ellenzék szerint nem időszerű e két különbizottág létrehozása, amellyel megsértik a parlament állandó bizottságainak hatáskörét. Emiatt a liberálisok közölték, hogy értesitik az alkotmlnybiróságot, hangsúlyozta Ionel Danca, a Nemzeti Liberális Párt szóvivője. E különbizttság létrehozását helyteleniti és értelmetlennek véli a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Mentsük meg Romániát Szövetség is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)
    Kisinyóv: Közvéleménykutatás Moldova Köztársaság és Románia egyesüléséről
    Kisinyóvban végzett közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 55%-a támogatja Moldova Köztársaság egyesülését Romániával. Az interjúalanyok 21%-a oroszajkú volt és ezek 30%-a helyeselte az egyesülést, derült ki a közvéleménykutatás adataiból, amelyeket egy szerdai, kisinyóvi sajtókonferencián ismertettek. A felmérés 79.742 személy megkérdezésével készült és a válaszokat online gyűjtötték össze. A közvéleménykutatást az Európai Szociálpolitikai Központ szervezte Kisinyóvban, április 1 és 19 között. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)
    A képviselők megszavazták a börtönbűntetés lakóhelyen való letöltését
    A képviselőház, döntő kamaraként, szerdán 170 szavazattal, 81 ellenszavazattal és 6 tartózkodás mellett elfogadta azt a törvénytervezetet, melynek értelmében lakóhelyükön vagy hétvégenként tölthetik le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek. A rendelkezés nem érvényes erőszakos bűncselekmények, illetve korrupciós bűntettek – vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés – miatt elítéltek esetében. Az ellenzék a törvénytervezet ellen szavazott, amelyet kezdetben a PNL javasolt, de a jogi bizottság lényegesen módositotta. Gabriel Andronache liberális képviselő serint a szerdén elfogadott tervezetnek “semmi köze nincs” a PNL által javaolt elképzeléshez, s következésképpen a dokmentumot a liberálisok megtámadják az alkotmánybiróságon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.25)