2016. április 26

Viorica Dăncilă és Liviu Dragnea Izraelbe látogattak
Viorica Dăncilă miniszterelnök csütörtökön folytatta izraeli látogatását, ahol megbeszéléseket tartott Reuven Rivlinnel, az államfő jeruzsálemi rezidenciáján. A román kormányfőt tegnap Benjámin Netanjáhú  miniszterenök fogadta, akivel ma Liviu Dragnea képviselőházi elnök találkozik. E találkozót megelőzően Liviu Dragnea a román rádió helyi tudósitójának, egyebek mellett, Jeruzsálemről elmondta: Számára, akárcsak minden keresztény számára, “Jeruzsálem a legszentebb hely a földön” és valahányszor ide jön, megilletődve távozik és mindig nagy szeretettel fog visszatérni. Az izraeli miniszterelnökkel való találkozó kapcsán megjegyezte: “Nagyon jó barátom, akit nagyon tisztelek. Nagyon sokat tett Izraelért, nagyon szereti hazáját”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)
Klaus Iohannis államfő Bákó megyébe látogatott
Klaus Iohannis államfő csütörtökön Bákó megyében látogatott, ahol megtekintette a regionális szinten élmezőnyben lévő repülőgép- alkatrészeket gyártó vállalatot, az Aerostar kereskedelmi társaságot. A látogatás során Klaus Iohannis a fiatalok országos képviselőivel is találkozik és részt vesz a “A fiatalok elképzelése Románia jövőjéről” cimű értekezleten. E konferenciára a román államfő védnöksége alatt álló, “Románia Ifjúsági Fővárosa” elnevezésű program befejezésekor került sor. Bákó e rangot 2017 május másodikán nyerte el egy évre, a tavaly zajlott nyílt pályáztatás révén. A Románia Ifjúsági Fővárosa program a PONT Csoport javaslatára jött létre 2016 folyamán, jelen pillanatban a program koordinálásában a Román Ifjúsági Tanács, a Román Kereskedelmi Bank, illetve a Kolozsvári Fiatalok Föderációja vesz részt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)
Az egyszerű bizalmatlansági inditványt visszaküldték a PNL-hez
A bizalmatlansági inditványt a liberálisok az egészségügyi és a munkaügyi miniszterek ellen nyújtották be a képviselőházban, azonban a szabályzat szerint egy egyszerű inditványt csak egy kormánytag ellen lehet kezdeményezni. Igy, visszaküldték a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) a dokumentum szövegének  újraszerkesztéséért. A PNL inditványában a két miniszter menesztését kéri Liviu Dragnea házelnöktől, felhiva a figyelmet az egészségügy problémáira. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)
A Sanitas szakszervezeti szövetség a Victoria téren tiltakozott
A Sanitas szakszervezeti szövetség néhány ezer tagja a Victoria téren tiltakozott csütörtökön. A tilatkozók azzal vádolták a kormányt, hogy “az egészségügyben fenntartja a káoszt és az elégedetlenséget”. A Sanitas felhivta a figyelmet a szociális dialógus törvényének kormány általi  megszegésére. A tiltakozók szerint  Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, Sorina Pintea és Olguta Vasilescu, egészségügyi és munkaügyi miniszterekkel, illetve Eugen Teodorovici pénzügyminiszterrel tartott találkozó “kiábránditó” volt az egészségügyi dolgozók helyzetére nézve. A tiltakozók elmarasztalják azt is, hogy a hatóságok kitartanak amellett, hogy az új bértörvény nagyon jó, holott a valóság teljesen más. A szakszervezeti vezetők kijelentették, hogy nem mondanak le a tiltakozási akciókról, mivel a fizetésekről szóló tárgyalásokon a kormányzók nem viszonyultak megértően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)
“Vissza kell vonni” az államilag támogatott egyetemi helyek elosztására vonatkozó rendeletet
Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke, a kolozsvári Babes-Bolyai egyetem rektora szerint Valentin Popa tanügyminiszternek hatálytalanitania kell az állami támogatást élvező egyetemi helyek elosztására vonatkozó rendeletet. A Babes-Bolyai egyetem vezetősége és az egyetemisták nemrég japán sztrájkot tartottak amiatt, ahogyan a tanügyminisztérium elosztja az államilag támogatott egyetemi helyeket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.26)