Infidelitatea – fructul interzis

Data trecută am vorbit cu psihologul Emma Toader despre gelozie. Acum propun ca să facem un pas înainte şi să vedem ce se întâmplă, dacă gelozia are şi motive şi unul sau amândoi parteneri îl înşală pe celălalt.

Reporter:Care pot fi motivele infidelităţii?

Emma Toader: Oamenii înșală pentru că e ceva “interzis” și ce e interzis atrage. Are legătură cu povestea originară, cu “mușcatul” din mărul interzis.

Apoi, fiecare, bărbat sau femeie, vrea validare din partea celuilalt, vrea admirație și, mai ales, subliniez, VREA SĂ SE SIMTĂ VIU și asta duce de cele mai multe ori la această experiență.

Prin erodarea relației de cuplu, prin grijile și neputințele zilnice, femeia și bărbatul, în cele mai multe cazuri, își pierd din admirația reciprocă. Și ajung într-un moment în care au nevoie de o altă persoană pentru a confirma ceea ce știu despre ei înșiși sau vor să știe: că sunt frumoși, puternici, calzi, demni de admirație.

E ca și când schimbă oglinda, pentru că în oglinda în care se vedeau zilnic nu vor să se mai vadă. Asta e valabil și pentru bărbat și pentru femeie.

Există, însă, niște diferențe legate de mentalitate. Societatea încurajează sau tolerează mai ușor ideea că un bărbat poate să înșele. Uneori asta e văzută ca o validare a bărbăției lui. Nu același lucru se poate spune despre o femeie care înșală. Ea e privită diferit de societate în comparație cu un bărbat care înșală.

 Mai e o diferență, un bărbat care înșală se poate întoarce la soție sau poate să înșele în paralel cu relația de căsătorie, în timp ce o femeie care înșală, de obicei, ea marchează sfârșitul relației de cuplu în care se afla inițial. Bărbații știu asta instinctiv, iar femeile află experimentând…

Pentru că femeile se implică altfel, nu doar sexual, ci și emotional. Nu spun că bărbații nu se implică emotional, ci doar că sunt creați diferit și au strategii diferite și o să explic asta imediat.

Reporter:În ce măsură sunt separabile relaţiile sufleteşti şi cele sexuale?

Emma Toader: Aici voi explica diferența dintre femeie și bărbat. Bărbații și femeile, repet, au fost creați diferit și acesta este miracolul. Chiar în metafora de bază se arată că bărbatul și femeia au fost creați diferit: el din lut ( așa e povestea) și ea din coasta lui.

Și mintea bărbatului e altfel structurată decât a femeii. Bărbatul are ”sertărașe” pentru fiecare lucru:un sertar pentru soție, un sertar pentru copii, un alt sertar pentru job, un sertar pentru undițe, un sertar, pentru amantă, un alt sertar pentru ciorapi, etc…

Femeia( țineți-vă bine!)) are un sertar uriaș pentru toate!

Să vedeți și când vorbesc bărbatul cu femeia, ce bine comunică?! Fiecare vrea să așeze sertarele celuilalt. Asta se numește, de cele mai multe, ori căsătorie.

Dar ,să revenim. Când o femeie înșală, asta se traduce de cele mai multe ori drept ruperea, sfârșitul relației de cuplu, pe care aceasta o avea înainte de a înșela. E ca un semnal al femeii: ”Am cam terminat-o cu felul acesta de mâncare!”. Bărbatul poate servi mai multe feluri, în același timp.

Reporter: Este posibil ca o persoană să iubească toată viaţa o singură femeie sau un singur bărbat, dar să aibă aventuri erotice şi cu alte persoane?

Emma Toader: Este posibil orice. Dar intrăm în altă discuție. În primul rând, ne vom întreba ce înseamnă, de fapt, a iubi? Pentru că, de cele mai multe ori, nu știm ce înseamnă a iubi. Credem că a iubi înseamnă a primi de la celălalt ceva. Adică îl iubesc pe celălalt și celălalt trebuie să îmi dea ceea ce am eu nevoie sau ceea ce vreau eu de la el. De multe ori, vedeam iubirea ca pe o formă de a poseda, a avea ceva de la celălalt…și de aici apar distorsiunile și conflictele și restul.

Reporter:Toleranţa unui partener faţă de infidelitatea celuilalt în ce măsură poate să salveze o relaţie (dovedeşte dragostea şi ajută pe cel „rătăcit” să se întoarcă, sau dimpotrivă îl încurajează spre alte aventuri)?

Emma Toader: Infidelitatea e semnalul că ceva s-a schimbat, e clopoțelul care sună… Ne putem întreba dacă infidelitatea este o chestiune care ține de natura umană sau de autoprogramarea noastră? Ce mă determină pentru mine, bărbat sau femeie, să fiu infidel ? Poate să fie și o programare, am mai văzut asta și la alții, e ceva nou, vreau să experimentez. Sau, înșel atunci când eu, bărbat sau femeie, nu mai sunt mulțumit(ă) de felul în care am ajuns alături de tine, de felul în care mă simt. Și, atunci, am nevoie de o altă trăire, cu altcineva.

Cât despre ”a salva” o relație în care unul este infidel, de cele mai multe ori ”salvatorul” va fi frustrat, vor fi salvate doar aparențele, dar rănile vor rămâne sau vor fi astupate cu un plasture.

Reporter: Sunt cupluri care în mod „planificat” recurg la relaţii cu parteneri ocazionali, pentru a îmbunătăţi viaţa lor sexuală sau sentimentală. Aşa numitele cluburi pentru swinger-i satisfac această dorinţă a unora. Ce părere aveţi despre această practică?

Emma Toader: Asta e fantasma preferată a bărbaților, a celor mai mulți. Vine din timpuri străvechi, se află în zestrea lor genetică.Visează la haremuri, pentru că haremurile au existat, în diverse zone geografice, în diferite secole, cu denumiri diferite. Deci, au această amintire ancestrală…Ce poate fi mai plin de măreție pentru un bărbat, ce poate să îi dea o stare de putere decât ideea că poate poseda mai multe femei, eventual adunate în același loc?!

Spuneam că bărbatul și femeia au fost creați diferit și asta ne poate face să înțelegem diferențele și nu să ne pierdem în lupte de putere…

Reporter:Infidelitatea îmbogăţeşte emoţional pe cineva, sau dimpotrivă, goleşte de sentimente?

Emma Toader: Depinde. Poate goli de sentimente, poate îmbogăți sentimental și le poate face pe amândouâ, în același timp.

 Nimeni nu îl poate controla pe celălalt. Asta e o axiomă. Putem doar să fim loiali față de noi înșine… Infidelitatea poate marca sfârșitul unei relații sau poate contura trezirea unor noi trăiri.

Noi am ales să o numim infidelitate. Ea este o experiență, care arată ceva despre noi. Fiecare ne credem unici și, chiar suntem, iar infidelitatea vine să zdruncine această unicitate. Cum te poți simți când ai aflat că te-a înșelat soția? Numai unic nu te poți simți…! Și ce înseamnă să fii loial? Sunt întrebări la care fiecare poate să-și răspundă.

Așa cum spunea, de multe ori, îl căutăm pe celălalt – bărbat sau femeie – nu pentru a-l iubi, ci pentru a-l poseda. De multe ori, îl căutăm pe celălalt, nu pentru a-l iubi, ci pentru a ne confirma cine credem noi că suntem… În speranța că poate celălalt ne vede strălucirea, pe care noi am uitat să o mai vedem. Când aflăm cu adevărat cine suntem, de abia atunci începem să iubim…! Pentru că începem să ne iubim.

Székely Ervin, Rador