JERUSALEM POST: Netanyahu mulţumeşte premierului român pentru insistenţa asupra mutării ambasadei la Ierusalim

Înaintea vizitei sale, Viorica Dăncilă a anunţat că ţara ei intenţionează să urmeze exemplul preşedintelui american Donald Trump şi să-şi transfere ambasada

JERUSALEM  POST (Israel), 25 aprilie 2018 – Premierul (israelian) Benjamin Netanyahu i-a mulţumit omologului său Viorica Dăncilă pentru eforturile sale de a muta ambasada ţării sale, de la Tel Aviv la Ierusalim. El a vorbit cu ea în biroul său din Ierusalim, miercuri, la începutul vizitei ei de două zile în Israel, prima de la preluarea funcţiei în ianuarie 2018.

Dăncilă se află în Israel pentru impulsionarea relaţiilor bilaterale cu Israelul şi pentru a face pregătirile pentru întrunirea comună israeliano-română care va avea loc în România anul acesta. Înaintea vizitei sale, Dăncilă a anunţat că ţara ei intenţionează să urmeze exemplul preşedintelui american Donald Trump şi să-şi mute ambasada şi a înaintat o propunere în acest sens cabinetului. Dar pentru a fi aprobată propunerea, este nevoie de acceptul preşedintelui român Klaus Iohannis care s-a opus demersului.

Până acum, doar Guatemala s-a angajat să-şi mute ambasada. Ea planifică să-şi deschidă ambasada în 15 mai, la o zi după ce ambasada SUA îşi va deschide porţile, în capitala ţării (nerecunoscută de ONU – n.red.) Honduras şi Republica Cehă au vorbit şi ele despre o astfel de mutare, dar nu au fost luate decizii finale.

Comunitatea internaţională s-a abţinut în mare măsură să amplaseze ambasade în Ierusalimul de Vest întrucât crede că statutul oraşului ar trebui să fie determinat în cadrul negocierilor finale privind statutul în vederea unei soluţii cu două state. Puţinele state care au avut ambasade la Ierusalim le-au închis în 1980 pentru a protesta faţă de adoptarea de către Knesset a legii Ierusalimului care anexează formal zone ale oraşului care depăşesc liniile dinainte de (războiului din) 1967.

În decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului şi s-a angajat să-şi mute ambasada. Se înţelege că cuvintele lui se referă numai la Ierusalimul de Vest. SUA mai trebuie să facă modificările politice adiţionale care să indice că Ierusalimul face parte din Israelul suveran.

Tovah Lazaroff

Traducerea: Adriana Buzoianu