La mulţi ani, Rodica Mandache!

În 13 aprilie, cunoscuta actriţă a împlinit 75 de ani. Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul „Doamnele domnului Caragiale”, un scenariu după comediile lui I.L. Caragiale în regia lui Tudor Mărăscu

Doamnele domnului Caragiale

Interpretază: Rodica Mandache

Redactor: Viorica Petre

Scenografia: Constantin Ciubotaru şi Dumitru Georgescu

Director producţie: Gabriela Scârneci

Regia artistică: Tudor Mărăscu

„Am imprimat pentru Televiziune spectacolul Doamnele domnului Caragiale, spectacol jucat la teatrul Odeon de 102 ori.

Mă simt frustrată şi tradată căci le-am iubit pe aceste doamne şi m-am desfăşurat prin ele, sfâşiindu-ne… O să-mi lipsească.

E un spectacol în care am dat totul la vânzare.

E un spectacol care, poate, mă reprezintă. Aş dori să o facă!”                                         Rodica Mandache

Rodica Mandache s-a născut la 13 aprilie 1943, la Iaşi. A urmat studii teatrale, absolvind secția de Actorie a Facultății de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I.L.Caragiale (IATC) București, în anul 1964, la clasa prof. univ. Octavian Cotescu, Pop Marțian.

„Când am ales să devin actriţă, nu am avut sprijinul mamei, doar pe cel al tatei, care era cel mai bun om din lume. M-am dus la tata şi i-am spus că mă duc la facultate, că o să iau bursa, că o să fiu cea mai bună şi o să le trimit bani. Mi-a spus că nu are nevoie.

Apoi şi-a dat şi mama acordul, nici nu cred că se putea altfel, la cum am fost facută.“

                                                  (Rodica Mandache, interviu pentru revistatango.ro)

Pe scena teatrului Odeon a jucat timp de 27 de ani şi este cunoscută pentru roluri memorabile ca „Foamete”, „Scoaba”, „Pitigoi” – în „Pyramus si Thisbe 4 you” dupa William Shakespeare în regia lui   Alexandru Dabija, Zița – în „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale în regia lui Alexa Visarion, Mița, Didina, Zița, Veta, Eftimia, Zoe în „Doamnele domnului Caragiale” – one woman show, regia Tudor Mărăscu.

De-a lungul carierei a colaborat şi cu alte teatre printre care Teatrul Mic, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Maria Filotti din Brăila sau Teatrul Naţional Iaşi.

A avut o activitate intensă şi pe platourile de filmare, peliculele reprezentative în care a jucat fiind  “Astă seară dansăm în familie” regia Geo Saizescu, „Povestea dragostei regia Ion Popescu Gopo”, „Căsătorie cu repetitive” regia Virgil Calotescu.

În Teatrul Naţional de Televiziune s-a remarcat cu rolul „Doruleţ” din spectacolul  „Visul unei  nopţi de iarnă” de Tudor Muşatescu în regia lui Dan Necşulea.

Cu ocazia premierei spectacolului omonim, dar montat de Silviu Jicman în anul 2017, jurnalista Andra Gavril i-a adresat o invitaţie Rodicăi Mandache în cadrul rubricii „Vedeta săptămânii” , căreia cunoscuta actriţă i-a dat curs. Iată ce a declarat atunci:

„Când erai distribuită într-un rol, te bucurai de parcă ai fi fost cerută în căsătorie. Mergeam pe stradă şi voiam să spun la toată lumea că o să  joc într-o piesa la televiziune  [..] Cu siguranţă, un actor e bun atunci când joacă cu acoperire. Io am avut şansa să joc cu actori foarte mari: George Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Gina Patrichi, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Virgil Ogăşanu [..] deveneai admiratorul lor şi ajungeai foarte dur în a te cântări.”

De asemenea, Rodica Mandache are şi o carieră pedagogică în spate, fiind profesor de actorie la o universitate privată.

„Mă uit la studenţii mei care nu-şi fac mari probleme, dar eu mă dădeam cu capul de toţi pereţii si plângeam îngrozitor când nu-mi ieşea rolul. Eu mă manifestam mai zgomotos si mai alintat, dar, oricum, toţi eram la fel. Examenele erau o sărbătoare, tot institutul venea la examene, energiile conlucrau la naşterea unei noi generaţii de actori, lucru care nu se mai intâmplă acum.“

Este laureată a mai multor premii precum Premiul onorific de popularitate pentru rolul din spectacolul „Trei generaţii”, Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană, Braşov, (2017)
Premiul Confidenţial pentru spectacolul Un tramvai numit dorinţă, regia Dinu Cernescu, (2013)
Premiul pentru întreaga activitate la Premiile Municipiului București pentru Artă și Cultură, Secțiunea Artele Spectacolului, (2009)
Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru Adel din joi.megaJoy de Katalin Thuroczy, 2007

Program de difuzare:

TVR 3: duminică, 29 aprilie, ora 20:00

TVRM: sâmbătă 28 aprilie, ora 12:00

TVRi: vineri, 27 aprilie, ora 23:00 şi sâmbătă 28 aprilie, ora 16:00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István