2016. április 27

Csak állójeggyel lehet a fővárosból a tengerpartra utazni

Az Északi Pályaudvarról a tengerpartra induló vonatok felére ma már nem lehet helyjegyet, legfeljebb állójegyet váltani, tekintettel arra, hogy minden vagonba legtöbb húsz állójegyet lehet váltani. Hasonló a helyzet a Bukarestből Brassóba induló vonatok esetében. Bár a Román Vasúttársaság (CFR) bejelentette, hogy mától a tengerpartra, illetve a Prahova Völgyébe induló vonatokra több vagont kapcsoltak, a zsúfoltságot így sem sikerült elkerülni. A diákok, mesterképző tanfolyamokon, vagy a doktori tanulmányaikat folytatók mától ingyenesen utazhatnak és eltörölték azt a rendelkezést is, amelynek értelmében az említett kedvezményekből csak a 26 évesnél fiatalabbak részesülhetnek. Egyetlen követelmény, hogy a hallgatók egy akkreditált felsőfokú intézetben végezzék tanulmányaikat. (Rador Hírügynökség)

Kullancsveszélyre figyelmeztetnek az orvosok

A ma kezdődő, úgynevezett „minivakáció” nagyon sok turistát csábít a szabadba. Az orvosok ugyanakkor fokozott kullancsveszélyre figyelmeztetnek, tekintettel arra, hogy ismét elszaporodtak ezek a rovarok, amelyek veszélyes betegségek hordozói lehetnek. Ezért a kirándulóknak azt tanácsolják, hogy terítsenek pokrócot vagy plédet a fűre, mielőtt leülnének, kerüljék azokat a helyeket, ahol tehenek, vagy juhok legelnek. A gazdákat ugyanakkor arra kérik, hogy állataikat kezeljék a rovarok elleni készítményekkel. A Szilágy megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság felügyelői arra figyelmeztetnek, hogy az állatok teszik lehetővé a kullancsok elszaporodását, különösen a legelőkön és ott, ahol az állategészségügyi kezeléseket elmulasztják. (Radio România Actualităţi)

Ma befejeződtek a Napsugár autópályának nevezett közúton a javítási munkálatok

Ezt a Közúti Infrastruktúrakezelő Országos Vállalat (CNAIR) ma kiadott közleménye tartalmazza. A Bukarestet a tengerparttal összekötő autópályán – a hivatkozott közlemény szerint – a hónap elején, mintegy 6000 négyzetméternyi területen kezdődtek el a munkálatok, amelyeknek értéke 200.000 lej. A legrosszabb állapotban az autópálya Bukarest – Fundulea szakasza volt. A szakemberek szerint az autópálya aszfalt-szőnyege a jövőben is javításokra szorulhat, ezért a CNAIR időszakosan ellenőrzi a közút állagát. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis kéri Viorica Dăncilă lemondását

Az államfő ezt ma sajtóértekezleten jelentette be a Cotroceni-i Palotában és azzal indokolta, hogy megvonja a bizalmat a miniszterelnök-asszonytól. Ezt megelőzően a kormány arról tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt, hogy a Viorica Dăncilă nem tesz eleget Klaus Iohannis meghívásának és nem megy el a Cotroceni-i Palotába meghallgatásra. Az államfő emlékeztetett rá, hogy két nappal ezelőtt közölte: találkozni fog a miniszterelnök-asszonnyal, azért, hogy a Nemzeti Bank politikájáról, illetve az adópolitikáról egyeztessen vele. (Radio România Actualităţi)

Franciaország Bukaresti Nagykövetsége kitüntette a Radio România Internaţional újságíróját Ileana Ţăroi-t

A rádióadó francia nyelvű műsorának vezetője az Ordre National du Mérite Lovagrendjét kapta meg. A kitüntetést Michèle Ramis, Franciaország bukaresti nagykövete adta át Ileana Ţăroinak. Az esemény kapcsán Michèle Ramis méltatta a rádió francia nyelvű adásának a minőségét, valamint a frankofónia érdekében kifejtett tevékenységét. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador