BLIKK: Conform unei legi noi din România deţinuţii îşi pot ispăşi condamnarea şi la domiciliu

În România se va introduce o nouă lege, însă noua formă de pedeapsă  nu se referă la toţi detinuţii.

Potrivit relatării 24.hu, parlamentul doreşte să reducă efectivul deţinuţilor din penitenciarele aglomerate prin găsirea unei pedepse alternative.

Conform noii legi, aplicabilă doar în cazul deţinuţilor care nu provoacă probleme şi numai dacă au ispăşit deja jumătate din pedeapsă, nu sunt recidivişti sau recalcitranţi, judecătorul poate decide ca la sfârşitul fiecărei săptămâni aceştia să intre în celule şi să presteze eventual munci în folosul comunităţii.

Potrivit unei alte condiţii acest mod de pedeapsă poate fi aplicat doar în cazul unor condamnări de până la cinci ani. Astfel există trei alternative: a) marea parte a pedepsei să fie ispăşită la domiciliu, dar sub pază; b) deţinutul să stea acasă în timpul săptămânii şi să revină în închisoare doar la sfârşitul săptămânii; c) să rămână acasă dar să presteze muncă în folosul comunităţii.

Iniţial legea ar fi putut intra în vigoare doar după un an, după ce vor fi fost asigurate toate măsurile de securitate pentru ca deţinutii să rămână acasă, dar în cele din urmă nu s-au mai prescris  cătuşele electronice. Guvernul are la dispoziţie o lună pentru a elabora dispoziţia, însă legea a intrat deja în vigoare.

Opoziţia a acuzat guvernul afirmând că actuala lege constituie o tentativă abilă pentru a ocoli tragerea la răspundere a politicienilor acuzaţi de corupţie.

(Autor: Dávid Bazsó)

Traducerea: Imola Stănescu

 http://www.blikk.hu  /istanesc

BLIKK (Ungaria), 25 aprilie 2018